Nap mint nap rengeteg (valós vagy valótlan) hírt hallunk a táplálkozásról, és néha igazán nehéznek tűnik eligazodni ezek között. Pedig az egészséges táplálkozás alapelveit 12 pontban össze lehet foglalni, és ehhez viszonyítva a legtöbb minket érő információról el tudjuk dönteni, hogy helyes-e. Ettől eltérő étrendet csak valamilyen betegség fennállása esetén szükséges tartani.
1. Változatosság
Ételeink mind nyersanyagukban, mind elkészítésükben legyenek változatosak! Gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, tej és tejtermékek, húsok, halak, tojás, olajos magvak, növényi olajok és más zsiradékok alkossák étrendünket. Ezek közül se ragaszkodjunk egy fajtához, bátran próbáljunk ki új élélmiszereket! Fogyasszunk nyers, párolt, főtt és sült ételeket, legyenek hideg és meleg étkezéseink, továbbá ételeink állagukban és színükben is mutassanak változatosságot.
Télen a zöldségek és gyümölcsök választéka igencsak beszűkül, de akad azért sok, ami elérhető: káposzták, sárgarépa, petrezselyem, zeller, retek, cékla, karalábé, hagyma, gomba, burgonya, uborka, búzacsíra, sütőtök, alma, birsalma, körte, narancs, mandarin, grapefruit, citrom, banán, kiwi, gránátalma. És ha ezzel nem elégszünk meg, de nem szeretnénk ízetlen vagy külföldi termékeket fogyasztani, válasszuk a mirelit termékeket, hiszen ezeket hozááadott tartósítószerek nélkül, gyorsfagyasztással állítják elő, és sütéshez-főzéshez kiválóan felhasználhatóak.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.