Friss topikok

  • Neonknight: Citromlé nem kell bele? Az igazi majonéz a citromlének köszönhetően nem romlik meg, az akadályozza... (2017.08.10. 16:56) Hamis majonéz
  • Tünde, dietetikus: Éppen ezért mondtam, hogy interneten bárki azt ír, amit akar. Ha nem maradna hasznosítható tápérté... (2013.05.16. 11:52) Spárga párolva
  • Tünde, dietetikus: @DSL: Ez nem tévedés. A rágással valóban könnyebben emészthetővé tesszük az ételeket, ez a funkció... (2013.02.01. 22:44) A szénhidrátokról

Koktélparadicsom

Dietetikusként azért hoztuk létre ezt a blogot, hogy egyszerű praktikákkal csempésszük be az egészséges tálplálkozást a mindennapi életbe. Tünde és Szilvi

Like

Dietetikai tanácsadás

Címkék

adventi koszorú (1) ajándék (1) alapanyagcsere (1) állati zsír (1) almalekvár (1) antioxidáns (1) Apenta (1) ásványvíz (1) aszalt gyümölcsök (1) banán (1) BIA (1) bioelektromos impedancia analízis (1) BMI (1) bulgur (1) cékla (1) céklalé (1) chutney (1) citrus félék (1) cseréld egészségesebbre (4) csirke (1) csokimikulás (1) cukor (3) cukorbetegség (1) derék-csípő arány (1) dietetikus (10) egészséges táplálkozás (1) egészséges táplálkozás 12 pontja (1) egyszerű cukrok (1) eper (1) földimogyoró (1) Fonyódi (1) francia almatorta (1) fruktóz (2) gabona (1) glikémiás index (1) glükóz (1) gránátalma (2) gyömbér (1) gyömbéres sütőtökkrémleves (1) gyümölcscentirfuga (1) gyümölcscentrifuga (2) gyümölcsleves (1) halászlé (1) hamis majonéz (2) haskörfogat (1) húsvét (1) INBÉ (1) indiai (1) ízesített ásványvíz (1) Jana (1) Julia Child (1) kalcium (1) kalória (2) karácsony (3) kérdések&válaszok (1) ketoacidózis (1) ketogén diéta (1) koleszterin (2) komplex szénhidrát (1) köret (1) Kristályvíz (1) lencse (2) leves (1) linzer (1) majonéz (1) margarin (1) mártogatós (1) menta (1) méz (1) méz olajosmagvakkal (1) mikulás (1) módosított Brocca index (1) nádcukor (1) növényi olaj (1) padlizsán (1) padlizsános bulgur (1) párolóbetét (1) rák (1) recept (14) rénszarvasos fahéjas linzer (1) répacukor (1) rizs (1) római kömény (1) rost (1) saláta (3) salátaöntet (1) sárgadinnye (1) sárgadinnye leves (1) sárgarépa (1) sárgarépalé (1) (1) spárga (1) sütőtök (1) szacharóz (1) száraz hüvelyes (1) szénhidrát (1) szénhidrát csökkentett kenyér (1) Szentkirályi (1) szilveszter (1) táplálkozás (10) tápláltsági állapot (1) tarte aux pommes (1) tavasz (2) tavaszi saláta (1) tej és tejtermékek (1) telített zsírsav (1) téli gyümölcsök (1) téli zöldségek (1) teljeskiőrlésű (1) testzsírszázalék (1) transz-zsírsav (1) turmix (1) újév (2) vaj (1) változatosság (1) vöröslecse (1) Vöslauer (1) zöldség-mártogatós (1) zöldséglé (2) zsiradék (1) zsiradékok (1) zsírszegény (1) Címkefelhő

Szerzők

Farkas Tünde

tundi_farkas@hotmail.com

Bánki Szilvia

banki.szilvi@gmail.com

2013.05.14. 08:25 Tünde, dietetikus

Spárga párolva

Legutóbb mikor ódákat zengtem a spárgáról egyik ismerősöm megkérdezte, hogy hogyan szoktam elkészíteni. Íme hát a meglehetősen egyszerű párolt spárga recept:

Az egyetlen különleges hozzávaló ez az IKEA-s párolóbetét. Akkora edénnyel kell használni, amire ráfér a teteje, úgy hogy a párolóbetét benne van, hiszen így tartható benn a gőz. Az edénybe annyi vizet kell öntenünk, hogy a pároló alja ne lógjon bele, tehát a párolandó zöldség közvetlenül ne érintkezzen a vízzel, hiszen akkor főzzük, és nem gőzben pároljuk (erre vannak a pároló lábacskái).

párolóbetét.jpg

A zöld spárgát sokkal könnyebb pucolni, mint fehér társát, csak a végein kicsit szárazabb, fásabb részeket kell levágni, és már mehet is a párolóba, 1-2 gerezd fokhagyma kíséretében.

fot+-.JPG

A spárgának nem kell sok idő, hogy elkészüljön,7-8 perc után villával ellenőrizhetjük a puhaságát.

IMG_3333_1.JPG

Én újkrumplival és tejfölös szósszal tálaltam, de húsokhoz is kiváló köret.

9 komment

Címkék: recept spárga párolóbetét


A bejegyzés trackback címe:

https://koktelparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr175283407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lobster thermidor 2013.05.14. 19:32:34

Ezt ti embereknek adnátok fel étel helyett?

alte trottel 2013.05.14. 20:04:46

@Rodolfo63:
Akkor érje be kötéllel...

bonebear · http://cinca.blog.hu 2013.05.14. 23:29:05

Nem hámozok zöldspárgát, nincs párolóbetétem, mégis párolom a spárgát.

A megfejtés: tedd be hőálló üvegedénybe lefedve, és irány a mikró. A legtöbb zöldséget így párolom mindenféle faxni nélkül.

néz ő 2013.05.15. 10:16:23

@bonebear: Van, aki szerint főzve finomabb a spárga, mint párolva.

A mikró viszont valószínűleg káros lehet számunkra:
www.natursziget.com/eletmod/20070117mikrohullam

antalvali.com/hirek/sokkolo-okok-arra-hogy-elhajitsuk-mikrosutonket.html

Tünde, dietetikus 2013.05.15. 11:06:06

@bonebear: Én sem hámozom meg, írtam, hogy csak a végét kell levágni. Biztos mikróban készítve is finom, de én szeretem gőzben párolni a zöldségeket, és nem is olyan nagy faxni.

Tünde, dietetikus 2013.05.15. 13:47:48

@néz ő: Az interneten valóban terjednek a mikró káros hatásairól szóló írások, de valódi tudományos lapban publikált eredménnyel még nem találkoztam. A mikro valóban úgy melelegít, hogy a vízmolekulát "forgatja", de a forgatás nem okoz kémiai elváltozást. A Földnek is van természetes mágneses sugárzása, és mérnököknek is többször feltettem a kérdést, hogy árthat-e a mikró sugárzása, és a válaszuk egyöntetű nem volt.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2013.05.15. 15:47:34

Ilyeneket találtam a hivatkozott cikkekben:

"A mikrohullámozott élelmiszer gyakorlatilag potenciálisan elpusztítja és kiüríti az ételben lévő életenergiát, és teszi a termékeket teljesen halott és élettelen biológiai masszává. Ezen túlmenően, az étel tápértéke elvész és szinte használhatatlan lesz tápérték szempontjából."

Valahogy mégsem maradtam éhes mikróval készült étel elfogyasztása után. :)
A biofotont sem tudom hova rakni, meg azt sem, hogy a tükörszimmetrikus vízmolekulának milyen izomerje létezhet?

Az egyik cikk szerint a mikrohullámú melegítést a nácik találták fel, a másik szerint egy amerikai mérnök 1946-ban. ???

Tünde, dietetikus 2013.05.16. 11:52:30

Éppen ezért mondtam, hogy interneten bárki azt ír, amit akar.
Ha nem maradna hasznosítható tápérték az ételben a mikro használata után, ez lenne a legegyszerűbb fogyókúra. :)
Aki leírja általában nem is gondol komolyabban bele a szöveg értelmébe és logikátlanságába.
süti beállítások módosítása