2. Kerüljük a zsíros ételeket és a zsírban gazdag konyhatechnológiai eljárásokat!
3. Csökkentsük sóbevitelünket!
A 2009-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat eredményei szerint a férfiak átlagosan napi 17,5 g, a nők napi 12,1 g sót fogyasztanak. Ez három-négyszerese a WHO által ajánlott maximum 5 g/nap-os mennyiségnek. A lakosság sóbevitelének 70-75%-a a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásából származik, ennek nagyrészét 3 termékcsoport adja: kenyerek és tészták, húsok és húskészítmények illetve a sajtok és sajtkrémek.
Mivel ezek alapélelmiszerek a táplálkozásunkból nem kihagyhatóak, de más termékeknek is igen magas a sótartalma, amik mennyiségét csökkenthetjük: savanyúságok, sós rágcsálnivalók - chipsek, krékerek, sózott magvak és készételek - mirelit pizza, instant leves, instant szósz. Emellett ételkészítéskor használjunk kevesebb sót, és kerüljük az asztali utánsózást! S hogy ételeink ne váljanak ízetlenné, fűszerezzünk változatosan!
Miért gond, ha túl sok sót fogyasztunk? Mert a magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője a túlzott sóbevitel. Egyes becslések szerint hazánkban a magas vérnyomás 2,5 millió embert érint.
Ne legyen besózva!
(További infok a sócsökkentésről az OÉTI STOPSÓ programjában)
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.