Friss topikok

  • Neonknight: Citromlé nem kell bele? Az igazi majonéz a citromlének köszönhetően nem romlik meg, az akadályozza... (2017.08.10. 16:56) Hamis majonéz
  • Tünde, dietetikus: Éppen ezért mondtam, hogy interneten bárki azt ír, amit akar. Ha nem maradna hasznosítható tápérté... (2013.05.16. 11:52) Spárga párolva
  • Tünde, dietetikus: @DSL: Ez nem tévedés. A rágással valóban könnyebben emészthetővé tesszük az ételeket, ez a funkció... (2013.02.01. 22:44) A szénhidrátokról

Koktélparadicsom

Dietetikusként azért hoztuk létre ezt a blogot, hogy egyszerű praktikákkal csempésszük be az egészséges tálplálkozást a mindennapi életbe. Tünde és Szilvi

Like

Dietetikai tanácsadás

Címkék

adventi koszorú (1) ajándék (1) alapanyagcsere (1) állati zsír (1) almalekvár (1) antioxidáns (1) Apenta (1) ásványvíz (1) aszalt gyümölcsök (1) banán (1) BIA (1) bioelektromos impedancia analízis (1) BMI (1) bulgur (1) cékla (1) céklalé (1) chutney (1) citrus félék (1) cseréld egészségesebbre (4) csirke (1) csokimikulás (1) cukor (3) cukorbetegség (1) derék-csípő arány (1) dietetikus (10) egészséges táplálkozás (1) egészséges táplálkozás 12 pontja (1) egyszerű cukrok (1) eper (1) földimogyoró (1) Fonyódi (1) francia almatorta (1) fruktóz (2) gabona (1) glikémiás index (1) glükóz (1) gránátalma (2) gyömbér (1) gyömbéres sütőtökkrémleves (1) gyümölcscentirfuga (1) gyümölcscentrifuga (2) gyümölcsleves (1) halászlé (1) hamis majonéz (2) haskörfogat (1) húsvét (1) INBÉ (1) indiai (1) ízesített ásványvíz (1) Jana (1) Julia Child (1) kalcium (1) kalória (2) karácsony (3) kérdések&válaszok (1) ketoacidózis (1) ketogén diéta (1) koleszterin (2) komplex szénhidrát (1) köret (1) Kristályvíz (1) lencse (2) leves (1) linzer (1) majonéz (1) margarin (1) mártogatós (1) menta (1) méz (1) méz olajosmagvakkal (1) mikulás (1) módosított Brocca index (1) nádcukor (1) növényi olaj (1) padlizsán (1) padlizsános bulgur (1) párolóbetét (1) rák (1) recept (14) rénszarvasos fahéjas linzer (1) répacukor (1) rizs (1) római kömény (1) rost (1) saláta (3) salátaöntet (1) sárgadinnye (1) sárgadinnye leves (1) sárgarépa (1) sárgarépalé (1) (1) spárga (1) sütőtök (1) szacharóz (1) száraz hüvelyes (1) szénhidrát (1) szénhidrát csökkentett kenyér (1) Szentkirályi (1) szilveszter (1) táplálkozás (10) tápláltsági állapot (1) tarte aux pommes (1) tavasz (2) tavaszi saláta (1) tej és tejtermékek (1) telített zsírsav (1) téli gyümölcsök (1) téli zöldségek (1) teljeskiőrlésű (1) testzsírszázalék (1) transz-zsírsav (1) turmix (1) újév (2) vaj (1) változatosság (1) vöröslecse (1) Vöslauer (1) zöldség-mártogatós (1) zöldséglé (2) zsiradék (1) zsiradékok (1) zsírszegény (1) Címkefelhő

Szerzők

Farkas Tünde

tundi_farkas@hotmail.com

Bánki Szilvia

banki.szilvi@gmail.com

2013.08.27. 08:15 Tünde, dietetikus

Candida diétáról dietetikus szemmel

Boldogkői Zsolt HVG-s interjúján felbuzdulva, gondoltam érdemes lenne helyre tenni a táplálkozásterápiában előforduló "tévképzeteket, divatdiétákat" is. Elsőként a korábban hangfelvételként már ajánlott Candida diétát venném.

Az első, és legfontosabb tény, hogy a Candida albicans a szervezet normál flórájában is megtalálható a bőrön, a szájüregben és a vastagbélben. Tehát szimplán az, hogy egy teszttel kimutatják, hogy valakinek a szervezetében candida van, nem jelent kóros elváltozást. A candida túlzott elszaporodás a candidiázis, melynek oka immunszupresszió (pl: szervtranszplantáció esetén), immunhiányos állapot (mint az AIDS) vagy tartós antibiotikum kezelés lehet. Ezekben az esetekben a megfelelő kezelés az antimikotikus készítmények adása. Fertőzésről lévén szó, dietetikailag indokolt lehet a magas energia és fehérjetartalmú étrend, szükség esetén tápszer adása.

Innen kezdve a széles körben "diagnosztizált" candidiázis és a candida diéta már alapjaiban megdőlt, de nézzük részletesen a diétás ajánlásokat, és azok kritikáját:

A candida diéták részeként gyakran ajánlják a táplálékallergének kerülését - Csak kettős vak, placebo kontrollált terheléssel igazolt táplálékallergia esetén alkalmazunk allergénkerülő étrendet.

Gabonafélék esetében nem ajánlják a kovásszal készült kenyér fogyasztását vagy az élesztő használatát... - A kenyér élesztőgombája a Saccharomyces cerevisiae, a Candida albicans-tól teljesen eltérő gomba faj és nemzetség. Az ugyebár közismert, hogy nem minden gombafaj patogén, mint ahogy nem minden baktérium okoz betegséget, gondoljunk csak a probiotikus baktériumokra! Illetve a kenyérsütés során, a magas hőmérsékleten a Saccharomyces cerevisiae amúgy is elpusztul.

... továbbá nem ajánlják a finomított lisztből készült tésztaféléket, mondván a gombák anyagcseréjükhöz cukrot használnak fel - de nem csak a gombák használnak cukrot, hanem az agyunk és az izomzatunk is ebből nyer energiát. A teljeskiőrlésű termékek is tartalmaznak szénhidrátot, ami a szervezetben ugyanúgy egyszerű cukrokká bomlik, mégis magasabb rosttartalmuk miatt ajánljuk a finomított társaikkal szemben. 

... a zabpehely fogyasztását azért nem ajánlják, mert állítólag a többi gabonapehelynél korábban, akár lejárati idő előtt is könnyen penészedik - amennyiben valóban penészes, ami szintén a candidától eltérő gombafaj, azt érzékszerveinkkel könnyen meg tudjuk állapítani, szagról, látványról is, de semmilyen tudományos információ nincs arról, hogy a zabpehely a többi gabonapehelynél előbb penészedne.

 Zöldségek és gyümölcsök esetén a friss és a mélyhűtőtt termékeket ajánlják... - ami rendben is van, de

...a szőlőt, a banánt, az aszalt gyümölcsöket, gyümölcsleveket és lekvárokat azért nem ajánlják, mert magas cukortartalmuk a gombák szaporodását segíti - fentebb már írtam, hogy a természetes cukrokra a szervezetünknek szüksége van, a hozzáadott cukrot (aszalt gyümölcsökben, gyümölcslében, lekvárban lehet)valóban érdemes kerülni, de nem azért mert a gombák elszaporodnak tőle a szervezetünkben, inkább azért, mert fölösleges többlet energiabevitelt jelenthet.

... a zöldség- és gyümölcskonzerveket a tartósítószerek miatt miatt nem ajánlják - hogy ez hogyan befolyásolja a candida szaporodását nem derül ki, illetve amennyire tudom a konzerveket ma már inkább pasztőrizálással tartósítják

... nem ajánlják továbbá a savanyú káposzta, a kovászos uborka és egyéb savanyúságok fogyasztását - ezek a termékeke tejsavas erjedéssel készülnek, ez nem összekeverendő a gombák túlszaporodásával.

... a fokhagymát mindennapos fogyasztásra ajánják, mert gombaellenes hatású- a fokhagymának allicin tartalma révén antibiotikus és antimikotikus hatása is van, de fogyasztását nem kell túlzásba vinni, ízlés szerint egye mindenki.

... nem ajánlják a dió, mák és egyéb olajos magvak fogyasztását, mert az avasodás szerintük a gombásodás folyamata - az olajos magvak avasodása, a zsíradék rész oxidálódása, nem összetévesztendő a gombák túlszaporodásával. Az olajos magvak fogyasztsása magas olaj és energiatratalmuk figyelmbevételével, tehát mértékkel ajánlott.

... a gombák fogyasztását sem ajánlják- az ehető gombák rendszertanilag különböznek a candida albicans-tól, megjelenési formájuk, összetételük és szaporodásuk is más, nem paotgének. Gombavizsgálat után nyugodtan fogyaszthatók.

Tej és tejtermékek közül nem ajánják a kefír és a penészes sajtok fogyasztását. - A kefír élesztőgombái között szereplő Candida pseudotropicalis nem azonos faj a Candida albicans-sal, a sajtok közül csak egy példát hoznék (rengeteget lehetne) a rúzsflórával érő sajtok érését a Brevibacterium linens okozza, mely bakérium, még csak nem is gomba.

Húsok, húskészítmények esetén a biohúst ajánlják, mert szerintük a húsokban található hormon és antibiotikum származékok segítik a candida elszaporodását - csak a hosszan tartó, nagy dózisú antibiotikum kezelés kedvez a candidiasisnak, húsfogyasztással nem lehet akkora mennyiséget bevinni, ami ilyen problémát okozhatna.

Nem ajánlják továbbá az ecet fogyasztását - az ecetnek az ecetsav adja jellegzetes ízét, szagát, az ecetes erjedést az ecetsav baktériumok okozzák, melyeknek semmi köze a mikózishoz.

Tiltják továbbá minden alkoholos ital fogyasztását - az alkoholos erjedésben résztvevő gombafajták pl:sör erjedésében szerepet játszó Saccharomyces cerevisiae (azonos a kenyér élesztőgombájával) más család és más faj, ezért nem befolyásolja a candida szaporodását. Mértéktartó alkoholfogyasztás ajánlott.

Candida diétát többen ajánlják fogyókúraként, ami azt feltételezné, hogy a candida túlszaporodása hizlal. Ez egy elég lehetetlen, téves gondolat. Azonban az előfordulhat, hogy valaki veszít a súlyából pusztán attól, ha elhagyja a cukrot és a fehér kenyeret teljes kiőrlésűre cseréli, de ennek a súlyvesztésnek semmi köze nem lesz a szervezetben található candidák mennyiségéhez.

És a végére a Kossuth Rádió összeállítása a candida betegség mítoszáról: http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/tudomany-110910/a-tudomany-hangjai-elozetes-130628.html

Az ihletadó Boldogkői Zsolt interjút pedig a HVG-n olvashatjátok: http://hvg.hu/hvgfriss/2013.33/201333_boldogkoi_zsolt_molekularis_biologus_nemcsa

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: candida candida diéta Candida albicans


A bejegyzés trackback címe:

https://koktelparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr935469356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása