Friss topikok

  • Neonknight: Citromlé nem kell bele? Az igazi majonéz a citromlének köszönhetően nem romlik meg, az akadályozza... (2017.08.10. 16:56) Hamis majonéz
  • Tünde, dietetikus: Éppen ezért mondtam, hogy interneten bárki azt ír, amit akar. Ha nem maradna hasznosítható tápérté... (2013.05.16. 11:52) Spárga párolva
  • Tünde, dietetikus: @DSL: Ez nem tévedés. A rágással valóban könnyebben emészthetővé tesszük az ételeket, ez a funkció... (2013.02.01. 22:44) A szénhidrátokról

Koktélparadicsom

Dietetikusként azért hoztuk létre ezt a blogot, hogy egyszerű praktikákkal csempésszük be az egészséges tálplálkozást a mindennapi életbe. Tünde és Szilvi

Like

Dietetikai tanácsadás

Címkék

adventi koszorú (1) ajándék (1) alapanyagcsere (1) állati zsír (1) almalekvár (1) antioxidáns (1) Apenta (1) ásványvíz (1) aszalt gyümölcsök (1) banán (1) BIA (1) bioelektromos impedancia analízis (1) BMI (1) bulgur (1) cékla (1) céklalé (1) chutney (1) citrus félék (1) cseréld egészségesebbre (4) csirke (1) csokimikulás (1) cukor (3) cukorbetegség (1) derék-csípő arány (1) dietetikus (10) egészséges táplálkozás (1) egészséges táplálkozás 12 pontja (1) egyszerű cukrok (1) eper (1) földimogyoró (1) Fonyódi (1) francia almatorta (1) fruktóz (2) gabona (1) glikémiás index (1) glükóz (1) gránátalma (2) gyömbér (1) gyömbéres sütőtökkrémleves (1) gyümölcscentirfuga (1) gyümölcscentrifuga (2) gyümölcsleves (1) halászlé (1) hamis majonéz (2) haskörfogat (1) húsvét (1) INBÉ (1) indiai (1) ízesített ásványvíz (1) Jana (1) Julia Child (1) kalcium (1) kalória (2) karácsony (3) kérdések&válaszok (1) ketoacidózis (1) ketogén diéta (1) koleszterin (2) komplex szénhidrát (1) köret (1) Kristályvíz (1) lencse (2) leves (1) linzer (1) majonéz (1) margarin (1) mártogatós (1) menta (1) méz (1) méz olajosmagvakkal (1) mikulás (1) módosított Brocca index (1) nádcukor (1) növényi olaj (1) padlizsán (1) padlizsános bulgur (1) párolóbetét (1) rák (1) recept (14) rénszarvasos fahéjas linzer (1) répacukor (1) rizs (1) római kömény (1) rost (1) saláta (3) salátaöntet (1) sárgadinnye (1) sárgadinnye leves (1) sárgarépa (1) sárgarépalé (1) (1) spárga (1) sütőtök (1) szacharóz (1) száraz hüvelyes (1) szénhidrát (1) szénhidrát csökkentett kenyér (1) Szentkirályi (1) szilveszter (1) táplálkozás (10) tápláltsági állapot (1) tarte aux pommes (1) tavasz (2) tavaszi saláta (1) tej és tejtermékek (1) telített zsírsav (1) téli gyümölcsök (1) téli zöldségek (1) teljeskiőrlésű (1) testzsírszázalék (1) transz-zsírsav (1) turmix (1) újév (2) vaj (1) változatosság (1) vöröslecse (1) Vöslauer (1) zöldség-mártogatós (1) zöldséglé (2) zsiradék (1) zsiradékok (1) zsírszegény (1) Címkefelhő

Szerzők

Farkas Tünde

tundi_farkas@hotmail.com

Bánki Szilvia

banki.szilvi@gmail.com

2013.01.15. 14:00 Szilvi, dietetikus

A szénhidrátokról

Manapság egyre több tévhit kering a köztudatban a szénhidrátok „bűnös” szerepéről, és számos olyan divatdiéta kerül előtérbe amely alacsony szénhidrátbevitelre (low carb diéta) ösztönzi a fogynivágyókat. A korszerű táplálkozástudományi ismereteink alapján mi, dietetikusok  mégsem ajánljuk ezek követését.

Mi az a szénhidrát és miért fontos az emberi szervezet számára?

A szénhidrátokat közé tartoznak az egyszerű cukrok és összetett komplex szénhidrátok. Az előbbiek közé tartozik a szervezet számára alapvető fontosságú glükóz (szőlőcukor), a fruktóz (gyümölcscukor), laktóz (tejcukor), és a szacharóz (répacukor, nádcukor).

A komplex szénhidrátok közé tartozik a keményítő, melynek legfontosabb forrásai a gabonafélék, a hüvelyesek, a magvak, zöldségfélék illetve az emészthetetlen élelmi rostok, amelyek többek között az emésztés folyamatában is fontos szerepet töltenek be.

Szénhidrátra igenis szüksége van a szervezetnek, legfőbb energia forrásunk, az agy és izomrendszer fő tápanyaga. Csökkent bevitele mellett a szervezetben ún. ketoacidózis folyamat kezdődik el, melynek során a zsírokat kezdi el bontani a szervezet, hogy energiát nyerjen, de közben káros melléktermékek (ketontestek) keletkeznek.

Túlzott bevitel esetén, például extrém fruktóz fogyasztásnál, elsődlegesen glikogénné (tartalék szénhidrát a májban) alakul, és kis mértékben trigliceriddé. 

Táplálkozás élettani szempontból 1 g szénhidrát 4,1 kcal energiát tartalmaz, 1 g zsír 9,3 kcal, 1 g fehérje pedig 4,1 kcal. Tehát látszik, hogy a zsír dupla annyi energiát tartalmaz mint a szénhidrát, ezért fogyókúrás étrendnél a zsír mennyiség bevitelének a csökkentése az elsődleges cél.

Mennyi és milyen szénhidrátokat fogyasszunk?

Az egészséges táplálkozási irányelvek szerint a napi energiabevitelünk 55-60 %-át fedezzük szénhidrátokból. Egy 1600 kcal napi energia bevitelnél ez 214 gramm szénhidrátot jelent. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy természetesen a minőségi szénhidrátok fogyasztása a cél.

Az egyszerű cukrok (glükóz, fruktóz, laktóz, szacharóz) úgynevezett  gyorsan felszívódó szénhidrátok, melyek étkezés után hirtelen megemelik a vércukorszintet, gyors inzulin kiáramlást okozva a hasnyálmirigyből.

Ezek fogyasztása után az éhség érzet sokkal hamarabb jelentkezik, ellentétben a komplex, összetett szénhidrátok esetében mivel ezek felszívódása lassabban történik, elnyújtott vércukor emelő hatással. Az egyszerű cukrok fogyasztását éppen ezért minimalizálni kell (a napi energia bevitel maximum 10%-a lehet!).

Mi az a Glikémiás index?

A Glikémiás index (GI) fogalom megismerése még fontos, hogy megértsük a szénhidrátoknak a szervezetre gyakorolt hatását. A glikémiás index az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége a szőlőcukorhoz viszonyítva, százalékban, 0 és 100 közötti szám. Megkülönböztetünk alacsony (55 alatti), közepes (55-69 között) és magas (70-100 közötti) glikémiás indexű ételeket.

Főbb tápanyagok és élelmiszerek Glikémiás indexe

Alacsony (0-55)

Közepes (55-69)

Magas (70-100)

Fruktóz

Méz, Lekvár

Cukor, Csokoládé

Alma, körte, narancs, kiwi

Sárgadinnye, Ananász, Banán

Görögdinnye, Érett banán

Teljeskiőrlésű kenyér és tésztafélék

Tortilla, pita, pizza, rozskenyér, magvas kenyér

Fehér kenyér, zsemle, kifli, Abonett, ropi

Bab, lencse, csicseriborsó

Kukorica, zöldbab, tök  

Pasztinák

Zabpehely

Háztartási keksz, gríz

Puffasztott rizs, pattogatott kukorica, Tejberizs

Bulgur (törökrizs)

Kuszkusz, barna rizs

Fehér rizs

Paradicsom, Sárgarépa

Héjában főtt krumpli, cékla

Krumplipüré, Sültkrumpli

Tej, joghurt, kefir

Kakaó, fagyi

Édesített tejtermékek

Szőlő, sárgabarack, cseresznye, grapefruit

Mazsola, füge, befőttek

Aszalt szilva, datolya

Almalé

Ananászlé

Coca-cola, Szörpök, Alkohol

 

Növeli a GI értékét minden olyan konyhatechnológiai művelet, ami a növények sejtfalát roncsolja, pl.: intenzív főzés, turmixolás, aprítás, reszelés.

Növeli a GI értékét a vízben való oldás is (üdítőitalok, cukros tea).
Csökkenti a GI értékét a kímélő elkészítés (pl. párolás), valamint az ételben levő vagy azzal együtt fogyasztott fehérje, zsír és rost (pl. zöldség, teljeskiőrlésű gabona).

Tehát a következőkre kell figyelni a szénhidrátok fogyasztásánál a tudatos, kiegyensúlyozott táplálkozás tükrében:

Csökkentsük az egyszerű cukrok bevitelét, részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonákat, hüvelyeseket, zöldség és gyümölcsféléket és folyadék bevitelnél kerüljük a cukros üdítőket.

2 komment

Címkék: táplálkozás gabona rost dietetikus szénhidrát glikémiás index fruktóz teljeskiőrlésű ketoacidózis egyszerű cukrok komplex szénhidrát


A bejegyzés trackback címe:

https://koktelparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr75002969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DSL · http://runbabyrun.blog.hu/ 2013.02.01. 14:05:15

Növeli a GI értékét minden olyan konyhatechnológiai művelet, ami a növények sejtfalát roncsolja, pl.: intenzív főzés, turmixolás, aprítás, reszelés." - akkor tehát ha megrágom a falatot azzal is novelem? (viccen kívül) valahol lehet ez nem atgondolt így

Tünde, dietetikus 2013.02.01. 22:44:26

@DSL: Ez nem tévedés. A rágással valóban könnyebben emészthetővé tesszük az ételeket, ez a funkciója (a nyállal való elkeverés mellett). De pl a zöldborsót vagy a kukoricát nem rágod olyan péppé, amit a gép csinál belőle (maximum az étkezési idő sokszorosára növelésével). És a burgonyapüré valóban gyorsabb vércukor emelkedést okoz, mint a főtt krumpli. Továbbá gondolj bele abba is, hogy a már aprított, pürésített ételeket is megrágjuk.
süti beállítások módosítása