Friss topikok

  • Neonknight: Citromlé nem kell bele? Az igazi majonéz a citromlének köszönhetően nem romlik meg, az akadályozza... (2017.08.10. 16:56) Hamis majonéz
  • Tünde, dietetikus: Éppen ezért mondtam, hogy interneten bárki azt ír, amit akar. Ha nem maradna hasznosítható tápérté... (2013.05.16. 11:52) Spárga párolva
  • Tünde, dietetikus: @DSL: Ez nem tévedés. A rágással valóban könnyebben emészthetővé tesszük az ételeket, ez a funkció... (2013.02.01. 22:44) A szénhidrátokról

Koktélparadicsom

Dietetikusként azért hoztuk létre ezt a blogot, hogy egyszerű praktikákkal csempésszük be az egészséges tálplálkozást a mindennapi életbe. Tünde és Szilvi

Like

Dietetikai tanácsadás

Címkék

adventi koszorú (1) ajándék (1) alapanyagcsere (1) állati zsír (1) almalekvár (1) antioxidáns (1) Apenta (1) ásványvíz (1) aszalt gyümölcsök (1) banán (1) BIA (1) bioelektromos impedancia analízis (1) BMI (1) bulgur (1) cékla (1) céklalé (1) chutney (1) citrus félék (1) cseréld egészségesebbre (4) csirke (1) csokimikulás (1) cukor (3) cukorbetegség (1) derék-csípő arány (1) dietetikus (10) egészséges táplálkozás (1) egészséges táplálkozás 12 pontja (1) egyszerű cukrok (1) eper (1) földimogyoró (1) Fonyódi (1) francia almatorta (1) fruktóz (2) gabona (1) glikémiás index (1) glükóz (1) gránátalma (2) gyömbér (1) gyömbéres sütőtökkrémleves (1) gyümölcscentirfuga (1) gyümölcscentrifuga (2) gyümölcsleves (1) halászlé (1) hamis majonéz (2) haskörfogat (1) húsvét (1) INBÉ (1) indiai (1) ízesített ásványvíz (1) Jana (1) Julia Child (1) kalcium (1) kalória (2) karácsony (3) kérdések&válaszok (1) ketoacidózis (1) ketogén diéta (1) koleszterin (2) komplex szénhidrát (1) köret (1) Kristályvíz (1) lencse (2) leves (1) linzer (1) majonéz (1) margarin (1) mártogatós (1) menta (1) méz (1) méz olajosmagvakkal (1) mikulás (1) módosított Brocca index (1) nádcukor (1) növényi olaj (1) padlizsán (1) padlizsános bulgur (1) párolóbetét (1) rák (1) recept (14) rénszarvasos fahéjas linzer (1) répacukor (1) rizs (1) római kömény (1) rost (1) saláta (3) salátaöntet (1) sárgadinnye (1) sárgadinnye leves (1) sárgarépa (1) sárgarépalé (1) (1) spárga (1) sütőtök (1) szacharóz (1) száraz hüvelyes (1) szénhidrát (1) szénhidrát csökkentett kenyér (1) Szentkirályi (1) szilveszter (1) táplálkozás (10) tápláltsági állapot (1) tarte aux pommes (1) tavasz (2) tavaszi saláta (1) tej és tejtermékek (1) telített zsírsav (1) téli gyümölcsök (1) téli zöldségek (1) teljeskiőrlésű (1) testzsírszázalék (1) transz-zsírsav (1) turmix (1) újév (2) vaj (1) változatosság (1) vöröslecse (1) Vöslauer (1) zöldség-mártogatós (1) zöldséglé (2) zsiradék (1) zsiradékok (1) zsírszegény (1) Címkefelhő

Szerzők

Farkas Tünde

tundi_farkas@hotmail.com

Bánki Szilvia

banki.szilvi@gmail.com

2013.04.12. 08:15 Tünde, dietetikus

Egészséges táplálkozás 4/12

1. Változatosság

2. Kerüljük a zsíros ételeket és a zsírban gazdag konyhatechnológiai eljárásokat!

3. Csökkentsük sóbevitelünket!

4. Fogyasszunk kevesebb hozzáadott cukrot!

A cukrok az egyszerű szénhidrátok közé tartoznak. Köznyelvben cukor alatt a kristálycukor szacharóz-át értjük. A fehér és barnacukor függetlenül attól, hogy cukorrépából vagy cukornádból nyerik, ugyanaz a szacharóz molekula, melynek 1 g-ja 4,1 kcal-t tartalmaz. A cukorhelyettesítők, mint a méz, glükóz és a fruktóz szintén ugyanannyi kalóriát tartalmaznak, mint a szacharóz. A cukoralkoholok és mesterséges édesítőszerek viszont alacsonyabb kalóriatartalommal vagy akár kalóriamentesen biztosítják az édes ízt. Fontos megjegyezni, hogy a zöldségek, gyümölcsök, tej és tejtermékek természetes formájukban is tartalmaznak cukrokat, ezzel nincs is baj, csak a hozzáadott cukor mennyiségét kell minimalizálnunk az étrendünkben. 

De hogyan csökkentsük cukorbevitelünket? Hetente legfeljebb 1-2 alkalommal együnk édességet, akkor is befejező fogásként, és ne az étkezések között vagy helyett. Tehát a reggelire cukrozott péksütemény, pl kakaóscsiga már megszegi ezt a szabályt. Kávéba, teába ne tegyünk cukrot, igyuk mesterséges édesítőszerrel vagy üresen. Ne igyunk cukrozott üdítőket, ezekkel rengeteg kalóriát fogyasztunk, anélkül, hogy hasznos tápanyagoz juttatnánk a szervezetünket vagy jóllaknánk. Gyümölcslevekben és ízesített ásványvizekben is lehet hozzáadott cukor, ezt a dobozukon az összetevőknél ellenőrizhetjük. Ugyanígy a tejdesszertek, ízesített joghurtok és tejitalok között is, sok hozzáadott cukorral készül. A tejtermékeknek és a gyümölcskészítményeknek is van természetes cukortartalma, de a hozzáadott cukor kiszűréséhez mindig olvassuk el az összetevők listáját!

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás méz cukor glükóz fruktóz nádcukor répacukor szacharóz


A bejegyzés trackback címe:

https://koktelparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr995217094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása