2. Kerüljük a zsíros ételeket és a zsírban gazdag konyhatechnológiai eljárásokat!
Mert ugye a zsiradék a legenergiadúsabb tápanyagunk, 1g-ban 9,3 kcal van. Zsiradékok közé tartoznak a növényi olajok és az álalti zsírok. Az állati zsírok esetében pedig a koleszterintartalommal is számolnunk kell.
Miben található zsír?
Növényi olajok, állati zsiradék, olajos magvak, húsok, felvágottak, halak, tej és tejtermékek, vaj, margarin, zsíros pékáruk, omlós tészták, csokoládé, majonéz, mártások, öntetek, készételek, stb..
Tejből és tejtermékekből válasszuk a zsírszegény változatokat, húsoknál a sovány húsrészeket, kenőzsiradékok közül pedig a light margarinokat vagy az alacsonyabb zsírtartalmú vajkrémeket.
Élelmiszereink megválogatása mellett a megfelelő konyhatechnikával csökkenthetjük a zsírbevitelünket. Bő zsírban vagy fritőzben sütés helyett próbáljuk ki a zsírszegény sütési módokat, mint alufóliában, sütőzacskóban, teflon edényben, vagy római tálban sütés, esetleg grillezés. Zöldségleveseket rántás nélkül is el lehet készíteni, ezzel csökkentve, zsír és kalóriatartalmukat. Olajos, majonézes önetetekből pedig használjunk kevesebbet (az amúgy energiaszegény saláták kalóratartalmát nagyon megnövelik).
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.