A korábbi „Indiai csirke padlizsános bulgurral” bejegyzésemben írtam, hogy a fűszeres csirke mellé szerintem jól illik a semlegesebb ízvilágú padlizsános bulgur és friss saláta. Mielőtt a hozzávalókat és az elkészítés rejtelmeit kezdeném taglalni, szeretném bemutatni nektek a gabonafélék családjába tartozó bulgurt.
A bulgur – más néven búzatöret, törökrizs – előfőzött, szárított búzaszemekből áll, a közel-keleti és a török konyha előszeretettel alkalmazza, akár egytálételként párolt zöldségekkel, salátának vagy húsok mellé köretként. Hasonlít a rizshez, de sokkal gyorsabban megpuhul, pergősebb és laktatóbb. Indiában tejjel és cukorral megfőzve, édesen is fogyasztják. Táplálkozás élettani szempontból a bulgurnak magasabb az élelmi rost tartalma mint a rizsnek, a glikémiás indexe viszont jóval alacsonyabb. B1, B2, B3 és B6 vitaminokban és magnéziumban gazdag. Nagyobb szupermarketekben, bioboltokban, vagy speciális török/keleti boltokban is egyaránt beszerezhető.
A padlizsános bulgur hozzávalói:
- 1 bögre bulgur
- 1 db közepes méretű padlizsán
- 2 db paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál sűrített paradicsom
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só, bors, bazsalikom, oregánó, petrezselyem
Elkészítés:
A bulgurt egy kis olajon átfuttatjuk, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel és megfőzzük. Ha kész van, beleteszük az apróra vágott fokhagymát és fedővel lefedve hagyjuk a gőzben tovább puhulni. A padlizsánt megmossuk, kockára vágjuk, majd egy teflonserpenyőben kevés olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk majd egy kis vizet aláöntve tovább pároljuk. Ha félig megpuhult hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, majd a sűrített paradicsomot, bazsalikomot, oregánót. Ha ez is kész van, egyszerűen hozzáöntjük a párolt bulgurhoz és friss petrezselyemmel megszórjuk.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.