Friss topikok

  • Neonknight: Citromlé nem kell bele? Az igazi majonéz a citromlének köszönhetően nem romlik meg, az akadályozza... (2017.08.10. 16:56) Hamis majonéz
  • Tünde, dietetikus: Éppen ezért mondtam, hogy interneten bárki azt ír, amit akar. Ha nem maradna hasznosítható tápérté... (2013.05.16. 11:52) Spárga párolva
  • Tünde, dietetikus: @DSL: Ez nem tévedés. A rágással valóban könnyebben emészthetővé tesszük az ételeket, ez a funkció... (2013.02.01. 22:44) A szénhidrátokról

Koktélparadicsom

Dietetikusként azért hoztuk létre ezt a blogot, hogy egyszerű praktikákkal csempésszük be az egészséges tálplálkozást a mindennapi életbe. Tünde és Szilvi

Like

Dietetikai tanácsadás

Címkék

adventi koszorú (1) ajándék (1) alapanyagcsere (1) állati zsír (1) almalekvár (1) antioxidáns (1) Apenta (1) ásványvíz (1) aszalt gyümölcsök (1) banán (1) BIA (1) bioelektromos impedancia analízis (1) BMI (1) bulgur (1) cékla (1) céklalé (1) chutney (1) citrus félék (1) cseréld egészségesebbre (4) csirke (1) csokimikulás (1) cukor (3) cukorbetegség (1) derék-csípő arány (1) dietetikus (10) egészséges táplálkozás (1) egészséges táplálkozás 12 pontja (1) egyszerű cukrok (1) eper (1) földimogyoró (1) Fonyódi (1) francia almatorta (1) fruktóz (2) gabona (1) glikémiás index (1) glükóz (1) gránátalma (2) gyömbér (1) gyömbéres sütőtökkrémleves (1) gyümölcscentirfuga (1) gyümölcscentrifuga (2) gyümölcsleves (1) halászlé (1) hamis majonéz (2) haskörfogat (1) húsvét (1) INBÉ (1) indiai (1) ízesített ásványvíz (1) Jana (1) Julia Child (1) kalcium (1) kalória (2) karácsony (3) kérdések&válaszok (1) ketoacidózis (1) ketogén diéta (1) koleszterin (2) komplex szénhidrát (1) köret (1) Kristályvíz (1) lencse (2) leves (1) linzer (1) majonéz (1) margarin (1) mártogatós (1) menta (1) méz (1) méz olajosmagvakkal (1) mikulás (1) módosított Brocca index (1) nádcukor (1) növényi olaj (1) padlizsán (1) padlizsános bulgur (1) párolóbetét (1) rák (1) recept (14) rénszarvasos fahéjas linzer (1) répacukor (1) rizs (1) római kömény (1) rost (1) saláta (3) salátaöntet (1) sárgadinnye (1) sárgadinnye leves (1) sárgarépa (1) sárgarépalé (1) (1) spárga (1) sütőtök (1) szacharóz (1) száraz hüvelyes (1) szénhidrát (1) szénhidrát csökkentett kenyér (1) Szentkirályi (1) szilveszter (1) táplálkozás (10) tápláltsági állapot (1) tarte aux pommes (1) tavasz (2) tavaszi saláta (1) tej és tejtermékek (1) telített zsírsav (1) téli gyümölcsök (1) téli zöldségek (1) teljeskiőrlésű (1) testzsírszázalék (1) transz-zsírsav (1) turmix (1) újév (2) vaj (1) változatosság (1) vöröslecse (1) Vöslauer (1) zöldség-mártogatós (1) zöldséglé (2) zsiradék (1) zsiradékok (1) zsírszegény (1) Címkefelhő

Szerzők

Farkas Tünde

tundi_farkas@hotmail.com

Bánki Szilvia

banki.szilvi@gmail.com

2013.02.12. 08:40 Szilvi, dietetikus

És a padlizsános bulgur

A korábbi „Indiai csirke padlizsános bulgurral” bejegyzésemben írtam, hogy a fűszeres csirke mellé szerintem jól illik a semlegesebb ízvilágú padlizsános bulgur és friss saláta. Mielőtt a hozzávalókat és az elkészítés rejtelmeit kezdeném taglalni, szeretném bemutatni nektek a gabonafélék családjába tartozó bulgurt.

A bulgur – más néven búzatöret, törökrizs – előfőzött, szárított búzaszemekből áll, a közel-keleti és a török konyha előszeretettel alkalmazza, akár egytálételként párolt zöldségekkel, salátának vagy húsok mellé köretként. Hasonlít a rizshez, de sokkal gyorsabban megpuhul, pergősebb és laktatóbb. Indiában tejjel és cukorral megfőzve, édesen is fogyasztják. Táplálkozás élettani szempontból a bulgurnak magasabb az élelmi rost tartalma mint a rizsnek, a glikémiás indexe viszont jóval alacsonyabb. B1, B2, B3 és B6 vitaminokban és magnéziumban gazdag. Nagyobb szupermarketekben, bioboltokban, vagy speciális török/keleti boltokban is egyaránt beszerezhető.

A padlizsános bulgur hozzávalói:ING-bulgur-wheat_sql.jpg

  • 1 bögre bulgur
  • 1 db közepes méretű padlizsán
  • 2 db paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • Só, bors, bazsalikom, oregánó, petrezselyem

Elkészítés:

A bulgurt egy kis olajon átfuttatjuk, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel és megfőzzük. Ha kész van, beleteszük az apróra vágott fokhagymát és fedővel lefedve hagyjuk a gőzben tovább puhulni. A padlizsánt megmossuk, kockára vágjuk, majd egy teflonserpenyőben kevés olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk majd egy kis vizet aláöntve tovább pároljuk. Ha félig megpuhult hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, majd a sűrített paradicsomot, bazsalikomot, oregánót. Ha ez is kész van, egyszerűen hozzáöntjük a párolt bulgurhoz és friss petrezselyemmel megszórjuk.

bulgur.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: recept köret padlizsán bulgur padlizsános bulgur


A bejegyzés trackback címe:

https://koktelparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr315062280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása