Az indiai konyhával pár éve találkoztam először, amikor kiváncsiságból egy indiai kifőzdében ebédeltem. Tandoori vajas csirkét ettem Naan-al, aminek olyan pikáns, különleges ízvilága volt amit azelőtt még sohasem kóstoltam. Annyira izgatta a fantáziámat a receptúra, hogy utánanéztem, mi adja ezt a sajátos ízvilágot.
Az indiai csirke alapja a Garam Masala fűszerkeverék, amelynek összetevői: fahéj, babérlevél, kardamom, római kömény, koriander, fekete bors, szegfűszeg szerecsendió, szárított chilipaprika. Ehhez jön még frissen reszelt gyömbér és fokhagyma. Az eredeti receptben a csirkét a fűszeres, joghurtos pácban érleljük egy éjszakán át, majd a készre párolás után paradicsomsűrítménnyel öntjük fel és tejszínnel dúsítjuk, de én egy gyors, egyszerű receptet szeretnék most megosztani veletek, melynek ízvilága nagyban hasonlít az eredetiéhez.
Hozzávalók (4 személyre):
- 500 kg csirkemell
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- Fél csomag Kotányi India Bombay Masala fűszerkeverék
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
Elkészítés:
A csirkemellet megmossuk, kockákra vágjuk, majd elkészítjük az olívaolajos, fűszeres pácot, és ráöntjük a húsra. Legalább 1-2 órára a hűtőszekrényben pácoljuk, de ha van rá időnk egy éjszakára is bent hagyhatjuk. A sütéshez előveszünk egy teflonserpenyőt, majd felmelegítjük és beletesszük a pácolt húst. Mivel a pácban volt olívaolaj ezért nem kell már a serpenyőt is kiolajozni. Majd addig sütjük amíg kicsit meg nem pirul a hús. A hús mellé köretnek padlizsános bulgurt és friss salátát ajánlok, amelynek elkészítését majd egy következő bejegyzésben olvashatjátok.
Energia és tápanyagtartalom 1 adagra (120 g csirke, köret nélkül) számítva:
E: 226 Kcal, Fehérje: 30 g, Szénhidrát: 0 g, Zsír: 10 g
Jó étvágyat!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.