2. Kerüljük a zsíros ételeket és a zsírban gazdag konyhatechnológiai eljárásokat!
3. Csökkentsük sóbevitelünket!
4. Fogyasszunk kevesebb hozzáadott cukrot!
A cukrok az egyszerű szénhidrátok közé tartoznak. Köznyelvben cukor alatt a kristálycukor szacharóz-át értjük. A fehér és barnacukor függetlenül attól, hogy cukorrépából vagy cukornádból nyerik, ugyanaz a szacharóz molekula, melynek 1 g-ja 4,1 kcal-t tartalmaz. A cukorhelyettesítők, mint a méz, glükóz és a fruktóz szintén ugyanannyi kalóriát tartalmaznak, mint a szacharóz. A cukoralkoholok és mesterséges édesítőszerek viszont alacsonyabb kalóriatartalommal vagy akár kalóriamentesen biztosítják az édes ízt. Fontos megjegyezni, hogy a zöldségek, gyümölcsök, tej és tejtermékek természetes formájukban is tartalmaznak cukrokat, ezzel nincs is baj, csak a hozzáadott cukor mennyiségét kell minimalizálnunk az étrendünkben.
De hogyan csökkentsük cukorbevitelünket? Hetente legfeljebb 1-2 alkalommal együnk édességet, akkor is befejező fogásként, és ne az étkezések között vagy helyett. Tehát a reggelire cukrozott péksütemény, pl kakaóscsiga már megszegi ezt a szabályt. Kávéba, teába ne tegyünk cukrot, igyuk mesterséges édesítőszerrel vagy üresen. Ne igyunk cukrozott üdítőket, ezekkel rengeteg kalóriát fogyasztunk, anélkül, hogy hasznos tápanyagoz juttatnánk a szervezetünket vagy jóllaknánk. Gyümölcslevekben és ízesített ásványvizekben is lehet hozzáadott cukor, ezt a dobozukon az összetevőknél ellenőrizhetjük. Ugyanígy a tejdesszertek, ízesített joghurtok és tejitalok között is, sok hozzáadott cukorral készül. A tejtermékeknek és a gyümölcskészítményeknek is van természetes cukortartalma, de a hozzáadott cukor kiszűréséhez mindig olvassuk el az összetevők listáját!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.