Julia Child nevét hazánkban csak a pár éve bemutatott Julie and Julia című film tette közismertté, pedig ő volt az első amerikai tévés sztárszakács, aki a francia konyha trükkjeit oktatta a tv-t néző háziasszonyoknak. A Simone Beck és Louisette Bertholle-lal közösen jegyzett szakácskönyvük a Mastering the Art of French Cooking sajnos a mai napig nem lett magyarra fordítva, de egy angliai utazásomon megvettem a 720 oldalas recept és konyhai praktika gyűjteményt. A könyv használata nem olyan egyszerű, hiszen a receptek egymásra épülnek, így a francia almatorta megsütéséhez, a könyvben 3 különböző fejezet 1-1 receptjét kellett elolvasom, nem is beszélve az amerikai mértékegységek átszámításának nehézségéről. Nem véletlen, hogy csak oylan különleges alkalmakkor készítem el, mint a karácsony.
A hosszas bemutatás után szeretném megosztani veletek a karácsonyi süteményem receptjét, ami a Tarte aux pommes!
Néhány fontos tapasztalat előljáróban: Ez az a sütemény, amihez még én is vajat használok, mert annak az íze illik jobban az eredeti recepthez. A töltelékkel érdemes kezdeni. Amikor az almalekvár már készül a tésztát is ki tudjuk keverni és nyújtani. A tésztánál nagyon fotnos, hogy ne hagyjuk állni, minél előbb nyújtsuk ki a formába, és kerüljön sütőbe. Ha kimarad a töltelékből, ne aggódjunk, el fog fogyni lekvárként, vagy töltsük egy aranyos kis befőttes üvegbe, és utolsó pillanatban készített gasztro-ajándékként a fa alá csúsztathatjuk.
töltelékhez (almalekvár):
- 20g barackkonzerv - villával összetörve
- 900g alma
- vaníliaaroma vagy 20 ml sütőrum
- 100g kristálycukor
- 40g vaj
- 0,5 evőkanál fahéj
Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, és kockákra vágjuk, majd közelepes lángon 20 percig lefedve főzzük kevés vízzel. Amikor megpuhult, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és fedő nélkül addig forraljuk, amíg sűrű masszát kapunk.
tésztához:
- 140g finomliszt
- 1,5 evőkanál porcukor
- 110g vaj
- 4-4,5 evőkanál víz
- 0,5 teáskanál só
A lisztet a sóval és a cukorral elkeverjük. Hidegen beledolgozzuk a kockákra vágott vajat, majd a vízzel tésztát gyúrunk belőle. Enyhén lisztezett deszkán gyorsan kinyújtjuk, amíg nem puhul meg a tészta, és sütőpapírral bélelt tortaformába helyezzük, úgy hogy a forma szélére ráhajtjuk, és késsel bevagdossuk a tésztát. Villával megszurkáljuk a közepét, és 15-20 percig sütjük.
Ha a tészta megsült, belekanalazzuk az almás masszát, a tetejét pedig almaszeletekből (kb 300g alma) kirakott koncentrikus körökkel díszítjük . Kb további 30 percig sütjük, amíg az almaszeletek megbarnulnak.
Hihetetlenül intenzív gyümölcsös íze van a tortának. Kalóriatartalma a vaj és a lekvár cukortartalma miatt elég magas, ezért fogadjuk meg a franciák szokását a kis adagok tekintetében. 12 szeletre vágva a tortát egy szelet 180kcal-t tartalmaz, ami az ünnepi ebéd végére még telejsen jól beilleszthető.
Nálatok mi lesz a karácsonyi sütemény?
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.