Friss topikok

  • Neonknight: Citromlé nem kell bele? Az igazi majonéz a citromlének köszönhetően nem romlik meg, az akadályozza... (2017.08.10. 16:56) Hamis majonéz
  • Tünde, dietetikus: Éppen ezért mondtam, hogy interneten bárki azt ír, amit akar. Ha nem maradna hasznosítható tápérté... (2013.05.16. 11:52) Spárga párolva
  • Tünde, dietetikus: @DSL: Ez nem tévedés. A rágással valóban könnyebben emészthetővé tesszük az ételeket, ez a funkció... (2013.02.01. 22:44) A szénhidrátokról

Koktélparadicsom

Dietetikusként azért hoztuk létre ezt a blogot, hogy egyszerű praktikákkal csempésszük be az egészséges tálplálkozást a mindennapi életbe. Tünde és Szilvi

Like

Dietetikai tanácsadás

Címkék

adventi koszorú (1) ajándék (1) alapanyagcsere (1) állati zsír (1) almalekvár (1) antioxidáns (1) Apenta (1) ásványvíz (1) aszalt gyümölcsök (1) banán (1) BIA (1) bioelektromos impedancia analízis (1) BMI (1) bulgur (1) cékla (1) céklalé (1) chutney (1) citrus félék (1) cseréld egészségesebbre (4) csirke (1) csokimikulás (1) cukor (3) cukorbetegség (1) derék-csípő arány (1) dietetikus (10) egészséges táplálkozás (1) egészséges táplálkozás 12 pontja (1) egyszerű cukrok (1) eper (1) földimogyoró (1) Fonyódi (1) francia almatorta (1) fruktóz (2) gabona (1) glikémiás index (1) glükóz (1) gránátalma (2) gyömbér (1) gyömbéres sütőtökkrémleves (1) gyümölcscentirfuga (1) gyümölcscentrifuga (2) gyümölcsleves (1) halászlé (1) hamis majonéz (2) haskörfogat (1) húsvét (1) INBÉ (1) indiai (1) ízesített ásványvíz (1) Jana (1) Julia Child (1) kalcium (1) kalória (2) karácsony (3) kérdések&válaszok (1) ketoacidózis (1) ketogén diéta (1) koleszterin (2) komplex szénhidrát (1) köret (1) Kristályvíz (1) lencse (2) leves (1) linzer (1) majonéz (1) margarin (1) mártogatós (1) menta (1) méz (1) méz olajosmagvakkal (1) mikulás (1) módosított Brocca index (1) nádcukor (1) növényi olaj (1) padlizsán (1) padlizsános bulgur (1) párolóbetét (1) rák (1) recept (14) rénszarvasos fahéjas linzer (1) répacukor (1) rizs (1) római kömény (1) rost (1) saláta (3) salátaöntet (1) sárgadinnye (1) sárgadinnye leves (1) sárgarépa (1) sárgarépalé (1) (1) spárga (1) sütőtök (1) szacharóz (1) száraz hüvelyes (1) szénhidrát (1) szénhidrát csökkentett kenyér (1) Szentkirályi (1) szilveszter (1) táplálkozás (10) tápláltsági állapot (1) tarte aux pommes (1) tavasz (2) tavaszi saláta (1) tej és tejtermékek (1) telített zsírsav (1) téli gyümölcsök (1) téli zöldségek (1) teljeskiőrlésű (1) testzsírszázalék (1) transz-zsírsav (1) turmix (1) újév (2) vaj (1) változatosság (1) vöröslecse (1) Vöslauer (1) zöldség-mártogatós (1) zöldséglé (2) zsiradék (1) zsiradékok (1) zsírszegény (1) Címkefelhő

Szerzők

Farkas Tünde

tundi_farkas@hotmail.com

Bánki Szilvia

banki.szilvi@gmail.com

2012.12.21. 12:08 Tünde, dietetikus

Francia almatorta karácsonyra

Julia Child nevét hazánkban csak a pár éve bemutatott Julie and Julia című film tette közismertté, pedig ő volt az első amerikai tévés sztárszakács, aki a francia konyha trükkjeit oktatta a tv-t néző háziasszonyoknak. A Simone Beck és Louisette Bertholle-lal közösen jegyzett szakácskönyvük a Mastering the Art of French Cooking sajnos a mai napig nem lett magyarra fordítva, de egy angliai utazásomon megvettem a 720 oldalas recept és konyhai praktika gyűjteményt. A könyv használata nem olyan egyszerű, hiszen a receptek egymásra épülnek, így a francia almatorta megsütéséhez, a könyvben 3 különböző fejezet 1-1 receptjét kellett elolvasom, nem is beszélve az amerikai mértékegységek átszámításának nehézségéről. Nem véletlen, hogy csak oylan különleges alkalmakkor készítem el, mint a karácsony.

A hosszas bemutatás után szeretném megosztani veletek a karácsonyi süteményem receptjét, ami a Tarte aux pommes!

IMG_2159.JPG

Néhány fontos tapasztalat előljáróban: Ez az a sütemény, amihez még én is vajat használok, mert annak az íze illik jobban az eredeti recepthez. A töltelékkel érdemes kezdeni. Amikor az almalekvár már készül a tésztát is ki tudjuk keverni és nyújtani.  A tésztánál nagyon fotnos, hogy ne hagyjuk állni, minél előbb nyújtsuk ki a formába, és kerüljön sütőbe. Ha kimarad a töltelékből, ne aggódjunk, el fog fogyni lekvárként, vagy töltsük egy aranyos kis befőttes üvegbe, és utolsó pillanatban készített gasztro-ajándékként a fa alá csúsztathatjuk. 

töltelékhez (almalekvár):

  • 20g barackkonzerv - villával összetörve
  • 900g alma
  • vaníliaaroma vagy 20 ml sütőrum
  • 100g kristálycukor
  • 40g vaj
  • 0,5 evőkanál fahéj

Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, és kockákra vágjuk, majd közelepes lángon 20 percig lefedve főzzük kevés vízzel. Amikor megpuhult, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és fedő nélkül addig forraljuk, amíg sűrű masszát kapunk.


tésztához:

  • 140g finomliszt
  • 1,5 evőkanál porcukor
  • 110g vaj
  • 4-4,5 evőkanál víz
  • 0,5 teáskanál só

A lisztet a sóval és a cukorral elkeverjük. Hidegen beledolgozzuk a kockákra vágott vajat, majd a vízzel tésztát gyúrunk belőle. Enyhén lisztezett deszkán gyorsan kinyújtjuk, amíg nem puhul meg a tészta, és sütőpapírral bélelt tortaformába helyezzük, úgy hogy a forma szélére ráhajtjuk, és késsel bevagdossuk a tésztát. Villával megszurkáljuk a közepét, és 15-20 percig sütjük.

Ha a tészta megsült, belekanalazzuk az almás masszát, a tetejét pedig almaszeletekből (kb 300g alma) kirakott koncentrikus körökkel díszítjük . Kb további 30 percig sütjük, amíg az almaszeletek megbarnulnak.

IMG_2163.JPG

Hihetetlenül intenzív gyümölcsös íze van a tortának. Kalóriatartalma a vaj és a lekvár cukortartalma miatt elég magas, ezért fogadjuk meg a franciák szokását a kis adagok tekintetében. 12 szeletre vágva a tortát egy szelet 180kcal-t tartalmaz, ami az ünnepi ebéd végére még telejsen jól beilleszthető.

Nálatok mi lesz a karácsonyi sütemény?

Szólj hozzá!

Címkék: recept francia almatorta almalekvár Julia Child tarte aux pommes


A bejegyzés trackback címe:

https://koktelparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr824975902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása