Friss topikok

  • Neonknight: Citromlé nem kell bele? Az igazi majonéz a citromlének köszönhetően nem romlik meg, az akadályozza... (2017.08.10. 16:56) Hamis majonéz
  • Tünde, dietetikus: Éppen ezért mondtam, hogy interneten bárki azt ír, amit akar. Ha nem maradna hasznosítható tápérté... (2013.05.16. 11:52) Spárga párolva
  • Tünde, dietetikus: @DSL: Ez nem tévedés. A rágással valóban könnyebben emészthetővé tesszük az ételeket, ez a funkció... (2013.02.01. 22:44) A szénhidrátokról

Koktélparadicsom

Dietetikusként azért hoztuk létre ezt a blogot, hogy egyszerű praktikákkal csempésszük be az egészséges tálplálkozást a mindennapi életbe. Tünde és Szilvi

Like

Dietetikai tanácsadás

Címkék

adventi koszorú (1) ajándék (1) alapanyagcsere (1) állati zsír (1) almalekvár (1) antioxidáns (1) Apenta (1) ásványvíz (1) aszalt gyümölcsök (1) banán (1) BIA (1) bioelektromos impedancia analízis (1) BMI (1) bulgur (1) cékla (1) céklalé (1) chutney (1) citrus félék (1) cseréld egészségesebbre (4) csirke (1) csokimikulás (1) cukor (3) cukorbetegség (1) derék-csípő arány (1) dietetikus (10) egészséges táplálkozás (1) egészséges táplálkozás 12 pontja (1) egyszerű cukrok (1) eper (1) földimogyoró (1) Fonyódi (1) francia almatorta (1) fruktóz (2) gabona (1) glikémiás index (1) glükóz (1) gránátalma (2) gyömbér (1) gyömbéres sütőtökkrémleves (1) gyümölcscentirfuga (1) gyümölcscentrifuga (2) gyümölcsleves (1) halászlé (1) hamis majonéz (2) haskörfogat (1) húsvét (1) INBÉ (1) indiai (1) ízesített ásványvíz (1) Jana (1) Julia Child (1) kalcium (1) kalória (2) karácsony (3) kérdések&válaszok (1) ketoacidózis (1) ketogén diéta (1) koleszterin (2) komplex szénhidrát (1) köret (1) Kristályvíz (1) lencse (2) leves (1) linzer (1) majonéz (1) margarin (1) mártogatós (1) menta (1) méz (1) méz olajosmagvakkal (1) mikulás (1) módosított Brocca index (1) nádcukor (1) növényi olaj (1) padlizsán (1) padlizsános bulgur (1) párolóbetét (1) rák (1) recept (14) rénszarvasos fahéjas linzer (1) répacukor (1) rizs (1) római kömény (1) rost (1) saláta (3) salátaöntet (1) sárgadinnye (1) sárgadinnye leves (1) sárgarépa (1) sárgarépalé (1) (1) spárga (1) sütőtök (1) szacharóz (1) száraz hüvelyes (1) szénhidrát (1) szénhidrát csökkentett kenyér (1) Szentkirályi (1) szilveszter (1) táplálkozás (10) tápláltsági állapot (1) tarte aux pommes (1) tavasz (2) tavaszi saláta (1) tej és tejtermékek (1) telített zsírsav (1) téli gyümölcsök (1) téli zöldségek (1) teljeskiőrlésű (1) testzsírszázalék (1) transz-zsírsav (1) turmix (1) újév (2) vaj (1) változatosság (1) vöröslecse (1) Vöslauer (1) zöldség-mártogatós (1) zöldséglé (2) zsiradék (1) zsiradékok (1) zsírszegény (1) Címkefelhő

Szerzők

Farkas Tünde

tundi_farkas@hotmail.com

Bánki Szilvia

banki.szilvi@gmail.com

2013.01.22. 10:25 Szilvi, dietetikus

Gyömbéres sütőtökkrémleves

Ebben a hideg, téli időszakban jól esik egy csésze forró leves ami átmelegít minket és értékes tápanyagokkal tölti fel a szervezetünket. Különösen jól jöhet egy gyömbérrel ízesített sütőtökkrémleves, ami igazi vitamin-bombának számít.

A gyömbér enyhén csípős íze ginger_benefits.jpgkicsit pikánsá teszi a levesünket, ami a népi gyógyászat szerint gyulládáscsökkentő hatással is rendelkezik, tehát segíthet legyőzni a megfázásos betegségeket. 

A sütőtök bár őszi zöldségnek számít, télen is fontos szerepet tölthet be a táplálkozásunkban, hiszen remek vitamin, ásványianyag és antioxidáns forrás.

Amit a sütőtök táplálkozás élettani hatásairól tudunk:

A többi tökfajtától eltérőn magas a szénhidrát, karotin és C-vitamin tartalma. A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban gazdag. Magas káliumtartalma miatt vérnyomás- csökkentő és vízhajtó hatása is van. Az antioxidánsok és karotinoidok megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, egyes daganatos betegségek előfordulását is csökkenthetik.

A tökmagból készült olaj omega 3 zsírsavtartalma pedig a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében játszik szerepet. Pektin tartalma magas, könnyen emészthető zöldség, ezért szinte bármelyik diétába beilleszthető.

A sütőtököt leginkább sütve szoktuk fogyasztani, de csinálhatunk belőle rizottót, rakott ételeket, muffint, tortát vagy Gyömbéres sütőtökkrémlevest is, ami az alábbiak szerint készül:

Hozzávalók:

  • 1 db közepes sütőtök2013-01-17 18.51.24.jpg
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • bors
  • gyömbér  (1 kávéskanál reszelve)
  • 100 ml főzőtejszín

 Elkészítés:

  1. A vöröshagymát apró kockákra vágva olívaolajon üvegesre pároljuk.
  2. A sütőtököt felvágjuk, kikanalazzuk a magját, meghámozzuk és felkockázzuk.
  3. Amikor kész a hagyma, rátesszük a vajat, és a felkockázott tököt, majd sózzuk, borsozzuk.
  4. Felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, és puhára főzzük (kb. 20 perc).
  5. Amíg fő a tök, lereszeljük a gyömbért.
  6. Levesszük a tűzről a megfőtt tököt, hozzáadjuk a tejszínt, a reszelt gyömbért és turmixban vagy botmixerrel krémes állagúra vegyítjük.
  7. Visszatesszük a tűzhelyre, majd tovább főzzük egy pár percig, végül tálalásnál megszórjuk tetszőleges olajosmagvakkal (szezámmag, napraforgómag, tökmag).

Jó étvágyat és egészséget!

Szólj hozzá!

Címkék: leves sütőtök recept gyömbér dietetikus gyömbéres sütőtökkrémleves


A bejegyzés trackback címe:

https://koktelparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr65030464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása