Mi jut eszünkbe ha a hagyományos karácsonyi menüre gondolunk? A pontyból készült halászlé jó sok puha fehér kenyérrel, a rántott ponty majonézes burgonyával, levezetésképpen pedig diós, mákos bejgli és zserbó. Ez kb. 2000 kcal amit együltőhelyben fogyasztottunk el és akkor még nem is beszéltünk a cukros üdítőkről és a le-le csusszanó borról, pálinkáról és likőrökről. Persze nem szeretnénk lemondani az evés nyújtotta élményről, de valljuk be, hogy nem kéne, hogy a karácsony a felesleges kalóriabevitelről szóljon. Pár tipp a karácsonyi menühöz a kiegyensúlyozott táplálkozás fényében:
A halászlevet készítsük afrikai harcsából, melynek zsírtartalma elenyésző, fehér kenyér helyett teljes kiőrlésűt válasszunk, és természetesen ne tegyünk tésztát a levesbe. A második fogásból együnk kevesebbet, az afrikai harcsát grillezzünk vagy pároljuk és köretnek készítsünk joghurtos almás-céklasalátát. Desszertből egy vékony diós/mákos bejglit vagy egy kis kocka zserbót együnk. Szomjunkat tiszta vízzel oltsuk a cukros üdítők helyett, alkoholból pedig száraz vörösbort válasszuk és figyeljünk a mennyiségre. Ha pedig már unjuk a bejglit és a zserbót csináljunk Rénszarvasos fahéjas linzert:
Hozzávalók (kb. 40 darab):
Linzertészta:
10dkg hideg vaj1 evőkanál tejföl
7dkg porcukor
7dkg darált dió
csipet só1 evőkanál fahéj (lehet kevesebb is, ki mennyire szereti)
Töltelék:
Házi szilvalekvár (optimális esetben, de természetesen helyettesíthető más gyümölcslekvárral is)
Elkészítés:
Kézzel összekeverjük a hozzávalókat, ha a hideg vajat egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük, könnyebb eldolgozni a tésztát. A tésztából gyúrjunk egy gombócot, majd fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük egy fél órára. Ha kész, vékonyra nyújtsuk ki, és rénszarvasformájú szaggatóval (Spar-ban lehet kapni) szúrjuk ki őket. Tegyünk rá egy lisztezett, sütőpapírral bélelt tepsire és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 6-7 perc alatt megsütjük. Vigyázni kell, mert gyorsan megéghet! Miután kihűtöttük, a lekvárral összeragasztunk 2-2 linzerszarvast, és hagyjuk pihenni őket másnapig, amíg megpuhulnak.
Tápanyagtartalom 1 adagra számítva (2 db linzer lekvár nélkül)
Energia: 100 kcal, Fehérje: 1g, Zsír: 6 g, Szénhidrát: 9 g
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.