Friss topikok

  • Neonknight: Citromlé nem kell bele? Az igazi majonéz a citromlének köszönhetően nem romlik meg, az akadályozza... (2017.08.10. 16:56) Hamis majonéz
  • Tünde, dietetikus: Éppen ezért mondtam, hogy interneten bárki azt ír, amit akar. Ha nem maradna hasznosítható tápérté... (2013.05.16. 11:52) Spárga párolva
  • Tünde, dietetikus: @DSL: Ez nem tévedés. A rágással valóban könnyebben emészthetővé tesszük az ételeket, ez a funkció... (2013.02.01. 22:44) A szénhidrátokról

Koktélparadicsom

Dietetikusként azért hoztuk létre ezt a blogot, hogy egyszerű praktikákkal csempésszük be az egészséges tálplálkozást a mindennapi életbe. Tünde és Szilvi

Like

Dietetikai tanácsadás

Címkék

adventi koszorú (1) ajándék (1) alapanyagcsere (1) állati zsír (1) almalekvár (1) antioxidáns (1) Apenta (1) ásványvíz (1) aszalt gyümölcsök (1) banán (1) BIA (1) bioelektromos impedancia analízis (1) BMI (1) bulgur (1) cékla (1) céklalé (1) chutney (1) citrus félék (1) cseréld egészségesebbre (4) csirke (1) csokimikulás (1) cukor (3) cukorbetegség (1) derék-csípő arány (1) dietetikus (10) egészséges táplálkozás (1) egészséges táplálkozás 12 pontja (1) egyszerű cukrok (1) eper (1) földimogyoró (1) Fonyódi (1) francia almatorta (1) fruktóz (2) gabona (1) glikémiás index (1) glükóz (1) gránátalma (2) gyömbér (1) gyömbéres sütőtökkrémleves (1) gyümölcscentirfuga (1) gyümölcscentrifuga (2) gyümölcsleves (1) halászlé (1) hamis majonéz (2) haskörfogat (1) húsvét (1) INBÉ (1) indiai (1) ízesített ásványvíz (1) Jana (1) Julia Child (1) kalcium (1) kalória (2) karácsony (3) kérdések&válaszok (1) ketoacidózis (1) ketogén diéta (1) koleszterin (2) komplex szénhidrát (1) köret (1) Kristályvíz (1) lencse (2) leves (1) linzer (1) majonéz (1) margarin (1) mártogatós (1) menta (1) méz (1) méz olajosmagvakkal (1) mikulás (1) módosított Brocca index (1) nádcukor (1) növényi olaj (1) padlizsán (1) padlizsános bulgur (1) párolóbetét (1) rák (1) recept (14) rénszarvasos fahéjas linzer (1) répacukor (1) rizs (1) római kömény (1) rost (1) saláta (3) salátaöntet (1) sárgadinnye (1) sárgadinnye leves (1) sárgarépa (1) sárgarépalé (1) (1) spárga (1) sütőtök (1) szacharóz (1) száraz hüvelyes (1) szénhidrát (1) szénhidrát csökkentett kenyér (1) Szentkirályi (1) szilveszter (1) táplálkozás (10) tápláltsági állapot (1) tarte aux pommes (1) tavasz (2) tavaszi saláta (1) tej és tejtermékek (1) telített zsírsav (1) téli gyümölcsök (1) téli zöldségek (1) teljeskiőrlésű (1) testzsírszázalék (1) transz-zsírsav (1) turmix (1) újév (2) vaj (1) változatosság (1) vöröslecse (1) Vöslauer (1) zöldség-mártogatós (1) zöldséglé (2) zsiradék (1) zsiradékok (1) zsírszegény (1) Címkefelhő

Szerzők

Farkas Tünde

tundi_farkas@hotmail.com

Bánki Szilvia

banki.szilvi@gmail.com

2012.12.18. 13:03 Szilvi, dietetikus

Karácsonyi menü

Mi jut eszünkbe ha a hagyományos karácsonyi menüre gondolunk? A pontyból készült halászlé jó sok puha fehér kenyérrel, a rántott ponty majonézes burgonyával, levezetésképpen pedig diós, mákos bejgli és zserbó. Ez kb. 2000 kcal amit együltőhelyben fogyasztottunk el és akkor még nem is beszéltünk a cukros üdítőkről és a le-le csusszanó borról, pálinkáról és likőrökről. Persze nem szeretnénk lemondani az evés nyújtotta élményről, de valljuk be, hogy nem kéne, hogy a karácsony a felesleges kalóriabevitelről szóljon. Pár tipp a karácsonyi menühöz a kiegyensúlyozott táplálkozás fényében:

A halászlevet készítsük afrikai harcsából, melynek zsírtartalma elenyésző, fehér kenyér helyett teljes kiőrlésűt válasszunk, és természetesen ne tegyünk tésztát a levesbe. A második fogásból együnk kevesebbet, az afrikai harcsát grillezzünk vagy pároljuk és köretnek készítsünk joghurtos almás-céklasalátát. Desszertből egy vékony diós/mákos bejglit vagy egy kis kocka zserbót együnk. Szomjunkat tiszta vízzel oltsuk a cukros üdítők helyett, alkoholból pedig száraz vörösbort válasszuk és figyeljünk a mennyiségre. Ha pedig már unjuk a bejglit és a zserbót csináljunk Rénszarvasos fahéjas linzert:

Hozzávalók (kb. 40 darab):
süti szarvas.jpg
Linzertészta:

15dkg liszt
10dkg hideg vaj
1 evőkanál tejföl
7dkg porcukor
7dkg darált dió
csipet só
1 evőkanál fahéj (lehet kevesebb is, ki mennyire szereti)

Töltelék:

Házi szilvalekvár (optimális esetben, de természetesen helyettesíthető más gyümölcslekvárral is)

Elkészítés:
Kézzel összekeverjük a hozzávalókat, ha a hideg vajat egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük, könnyebb eldolgozni a tésztát. A tésztából gyúrjunk egy gombócot,  majd fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük egy fél órára. Ha kész, vékonyra nyújtsuk ki, és rénszarvasformájú szaggatóval (Spar-ban lehet kapni) szúrjuk ki őket. Tegyünk rá egy lisztezett, sütőpapírral bélelt tepsire és 180 °C-ra előmelegített sütőben  kb. 6-7 perc alatt megsütjük. Vigyázni kell, mert gyorsan megéghet! Miután kihűtöttük, a lekvárral összeragasztunk 2-2 linzerszarvast, és hagyjuk pihenni őket másnapig, amíg megpuhulnak.

Tápanyagtartalom 1 adagra számítva (2 db linzer lekvár nélkül)

Energia: 100 kcal, Fehérje: 1g, Zsír: 6 g, Szénhidrát: 9 g

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony halászlé recept linzer kalória rénszarvasos fahéjas linzer


A bejegyzés trackback címe:

https://koktelparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr614971338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása