Friss topikok

  • Neonknight: Citromlé nem kell bele? Az igazi majonéz a citromlének köszönhetően nem romlik meg, az akadályozza... (2017.08.10. 16:56) Hamis majonéz
  • Tünde, dietetikus: Éppen ezért mondtam, hogy interneten bárki azt ír, amit akar. Ha nem maradna hasznosítható tápérté... (2013.05.16. 11:52) Spárga párolva
  • Tünde, dietetikus: @DSL: Ez nem tévedés. A rágással valóban könnyebben emészthetővé tesszük az ételeket, ez a funkció... (2013.02.01. 22:44) A szénhidrátokról

Koktélparadicsom

Dietetikusként azért hoztuk létre ezt a blogot, hogy egyszerű praktikákkal csempésszük be az egészséges tálplálkozást a mindennapi életbe. Tünde és Szilvi

Like

Dietetikai tanácsadás

Címkék

adventi koszorú (1) ajándék (1) alapanyagcsere (1) állati zsír (1) almalekvár (1) antioxidáns (1) Apenta (1) ásványvíz (1) aszalt gyümölcsök (1) banán (1) BIA (1) bioelektromos impedancia analízis (1) BMI (1) bulgur (1) cékla (1) céklalé (1) chutney (1) citrus félék (1) cseréld egészségesebbre (4) csirke (1) csokimikulás (1) cukor (3) cukorbetegség (1) derék-csípő arány (1) dietetikus (10) egészséges táplálkozás (1) egészséges táplálkozás 12 pontja (1) egyszerű cukrok (1) eper (1) földimogyoró (1) Fonyódi (1) francia almatorta (1) fruktóz (2) gabona (1) glikémiás index (1) glükóz (1) gránátalma (2) gyömbér (1) gyömbéres sütőtökkrémleves (1) gyümölcscentirfuga (1) gyümölcscentrifuga (2) gyümölcsleves (1) halászlé (1) hamis majonéz (2) haskörfogat (1) húsvét (1) INBÉ (1) indiai (1) ízesített ásványvíz (1) Jana (1) Julia Child (1) kalcium (1) kalória (2) karácsony (3) kérdések&válaszok (1) ketoacidózis (1) ketogén diéta (1) koleszterin (2) komplex szénhidrát (1) köret (1) Kristályvíz (1) lencse (2) leves (1) linzer (1) majonéz (1) margarin (1) mártogatós (1) menta (1) méz (1) méz olajosmagvakkal (1) mikulás (1) módosított Brocca index (1) nádcukor (1) növényi olaj (1) padlizsán (1) padlizsános bulgur (1) párolóbetét (1) rák (1) recept (14) rénszarvasos fahéjas linzer (1) répacukor (1) rizs (1) római kömény (1) rost (1) saláta (3) salátaöntet (1) sárgadinnye (1) sárgadinnye leves (1) sárgarépa (1) sárgarépalé (1) (1) spárga (1) sütőtök (1) szacharóz (1) száraz hüvelyes (1) szénhidrát (1) szénhidrát csökkentett kenyér (1) Szentkirályi (1) szilveszter (1) táplálkozás (10) tápláltsági állapot (1) tarte aux pommes (1) tavasz (2) tavaszi saláta (1) tej és tejtermékek (1) telített zsírsav (1) téli gyümölcsök (1) téli zöldségek (1) teljeskiőrlésű (1) testzsírszázalék (1) transz-zsírsav (1) turmix (1) újév (2) vaj (1) változatosság (1) vöröslecse (1) Vöslauer (1) zöldség-mártogatós (1) zöldséglé (2) zsiradék (1) zsiradékok (1) zsírszegény (1) Címkefelhő

Szerzők

Farkas Tünde

tundi_farkas@hotmail.com

Bánki Szilvia

banki.szilvi@gmail.com

2013.01.18. 10:38 Tünde, dietetikus

Vaj kontra margarin

vajEz a kérdés valahogy időről időre előkerül a táplálkozás iránt érdeklődők között. Most, hogy a transz-zsírsavakkal kapcsolatos ismeretterjesztő anyag és élelmiszer lista felkerült az OÉTI honlapjára újra vita tárgya lett, hogy melyiket is jobb fogyasztani.

Mi a vaj?

A vajat tejszínből köpüléssel állítják elő. A köpülés hatására a tejtermékben a tejzsír részecskéi gömböcskék formájában kicsapódnak, ezt az anyagot szűréssel lehet elválasztani az írótól. Az író savanyú folyadék, mely leginkább a zsírszegény tejre hasonlít, a vaj pedig leegyszerűsítve a tej zsiradékának sűrítménye. 100g vaj energiatartalma 746 kcal. Magas koleszterinszintűeknek nem ajánljuk a vaj fogyasztásást, mert 100g-ja 230mg koleszterint tartalmaz. Zsírsavösszetételét tekintve pedig magas a laurinsav és mirisztinsav tartalma, melyek a telített zsírsavak közül a legmagasabb koleszterinszint emelő potenciállal rendelkeznek. A napi ajánlott kolesztenbevitel egészségeseknek 300mg, magas koleszterinszintű vagy szív- érrendszeri betegségben szenvedőnek 200mg.

Mi a margarin?

Növényi olajok mesterségesen szilárdítva. Hazánkban a napraforgó-, repce-, szója-, kukoricacsíra-olaj, illetve a pálmamag és pálmaolaj a margaringyártás legfőbb alapanyaga. A margarin gyártása során a növényi olajokban lévő telítetlen zsírsavakat hidrogénnel telítik, így keletkezik a kenhető szilárd zsír. Ennek a folyamatnak melléktermékei a mostanában nagy figyelmet kapó transz-zsírsavak, melyek a margarin-gyártás folyamatában a magas hőmérséklet hatására keletkeznek. Egyes kutatások szerint a transz-zsírsavak rendszeres fogyasztása nagymértékben növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. A táplálkozási ajánlások szerint a napi energiabevitel maximum 1% származhat transz-zsírsavakból, ez kb 2-4g/nap. A margarinok zsír- és energiatartalma a hozzáadott víz mennyiségétől függ, zsírtartalmuk 20-80% között változik. A 20% zsírtartalmú 100g-ja 180kcal-t, míg a 80%-os zsírtartalmú 737 kcal-t tartalmaz. A margarinok természetes módon nem tartalmaznak koleszterint. 

A vaj, a 80%-os margarin és a 20%-os light margarin energia és zsírtartalma/100g

Vaj

Margarin

Light margarin

Energiatartalom

746kcal

737kcal

180kcal

Zsír

80g

79g

20g

Koleszterin

230mg

0mg

0mg

 

Nem margarinból visszük be a transz-zsírsavak nagy részét

A margarin-gyártás technológiai fejlődésének köszönhetően a transzzsírsavak mennyiségét sikerült jelentősen csökkenteni a margarinokban. A jó minőségű margarinok transz-zsírsav tartalma a WHO által ajánlott 1% alatt van. S bár a margarinokkal is sok transzzsírt fogyasztunk, a legtöbb a sós és édes nassolnivalók (ropik, kekszek, chipsek, nápolyik), a félkész termékek (salátaöntetek, mélyhűtött pizzák) és a látványpékségek termékei illetve az olajban sült ételek (rántott hús, sült krumpli) révén kerül a szervezetünkbe. A vendéglátóhelyek előszeretettel használnak tömbös kiszerelésű ipari sütőmargarint, aminek nagyon magas a transzzsír tartalma.

 

Margarinok transz-zsírsav tartalma:

 

zsírtartalom

transz-zsírsav (mg/100g termék)

transz-zsírsav tartalom (g/100g zsír)

Beviva Omega 3&6 margarin

50,0

1138

2,3

CBA margarin (light)

40

169

0,4

CBA margarin sütéshez

70

309

0,4

Delma multivitaminos

40

172

0,4

Flora

60

161

0,3

Flora pro-aktív

35

71

0,2

Flora családi margrain

20

79

0,2

Holland Premium light margarin

40

5242

9,0

Ipari zsiradék 1

87,9

6727

7,7

Liga margrain

70

188

0,3

Profi margarin-krém

70

470

0,7

Profi margrain- light

20

54

0,3

Rama classic

48

0

0,0

Rama kocka

70

0

0,0

Spar Vital félzsíros margrain

39

0

0,0

(kivonat az OÉTI által összeállított listából)

 

A vaj és margarin vitáját persze az is nagyban befolyásolja, hogy ki melyiknek az ízét szereti vagy szokta meg. Túlsúly, magas koleszterin szint, érelmeszesedés vagy epeproblémák esetén dietietikusként a light margarinok fogyasztását ajánlom, hiszen zsírtartalmuk alacsonyabb, koleszterint természetes módon nem tartalmaznak, az alacsony transz-zsírsav szintet pedig érdemes a termék csomagolásán vagy az OÉTI listáján ellenőrizni vásárlás előtt.

Egyéb zsiradékok kenyérkenéshez:

Olívaolaj/ tökmagolaj/ lenmagolaj/ szőlőmagolaj: mi sem egyszerűbb, ha félünk a margrainok transz-zsírsavtartalmától, és a vaj koleszterinmennyisége sem hiányzik nekünk, vékony rétegben növényi olajokkal is megkenhetjük a pékárukat. Kalóriatartalmuk 100ml-ben 930kcal, mind a vajnál, mind a margarinnál több, de kis mennyiség is elég belőlük a kenyérre, különben átáztatjuk azt.

Kókuszzsír: szobahőmérsékleten szilárd zsiradék, közepes szénláncú zsírsavakból áll, melyek könnyen felszívódnak, így általában felszívódás-zavaros vagy gyulladásos bélbetegeknek (Chron, Cloitis ulcerosa) ajánljuk. Növényi zsiradékként természetesen koleszterinmentes.

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás koleszterin vaj dietetikus margarin transz-zsírsav cseréld egészségesebbre telített zsírsav


A bejegyzés trackback címe:

https://koktelparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr905002967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása