Friss topikok

  • Neonknight: Citromlé nem kell bele? Az igazi majonéz a citromlének köszönhetően nem romlik meg, az akadályozza... (2017.08.10. 16:56) Hamis majonéz
  • Tünde, dietetikus: Éppen ezért mondtam, hogy interneten bárki azt ír, amit akar. Ha nem maradna hasznosítható tápérté... (2013.05.16. 11:52) Spárga párolva
  • Tünde, dietetikus: @DSL: Ez nem tévedés. A rágással valóban könnyebben emészthetővé tesszük az ételeket, ez a funkció... (2013.02.01. 22:44) A szénhidrátokról

Koktélparadicsom

Dietetikusként azért hoztuk létre ezt a blogot, hogy egyszerű praktikákkal csempésszük be az egészséges tálplálkozást a mindennapi életbe. Tünde és Szilvi

Like

Dietetikai tanácsadás

Címkék

adventi koszorú (1) ajándék (1) alapanyagcsere (1) állati zsír (1) almalekvár (1) antioxidáns (1) Apenta (1) ásványvíz (1) aszalt gyümölcsök (1) banán (1) BIA (1) bioelektromos impedancia analízis (1) BMI (1) bulgur (1) cékla (1) céklalé (1) chutney (1) citrus félék (1) cseréld egészségesebbre (4) csirke (1) csokimikulás (1) cukor (3) cukorbetegség (1) derék-csípő arány (1) dietetikus (10) egészséges táplálkozás (1) egészséges táplálkozás 12 pontja (1) egyszerű cukrok (1) eper (1) földimogyoró (1) Fonyódi (1) francia almatorta (1) fruktóz (2) gabona (1) glikémiás index (1) glükóz (1) gránátalma (2) gyömbér (1) gyömbéres sütőtökkrémleves (1) gyümölcscentirfuga (1) gyümölcscentrifuga (2) gyümölcsleves (1) halászlé (1) hamis majonéz (2) haskörfogat (1) húsvét (1) INBÉ (1) indiai (1) ízesített ásványvíz (1) Jana (1) Julia Child (1) kalcium (1) kalória (2) karácsony (3) kérdések&válaszok (1) ketoacidózis (1) ketogén diéta (1) koleszterin (2) komplex szénhidrát (1) köret (1) Kristályvíz (1) lencse (2) leves (1) linzer (1) majonéz (1) margarin (1) mártogatós (1) menta (1) méz (1) méz olajosmagvakkal (1) mikulás (1) módosított Brocca index (1) nádcukor (1) növényi olaj (1) padlizsán (1) padlizsános bulgur (1) párolóbetét (1) rák (1) recept (14) rénszarvasos fahéjas linzer (1) répacukor (1) rizs (1) római kömény (1) rost (1) saláta (3) salátaöntet (1) sárgadinnye (1) sárgadinnye leves (1) sárgarépa (1) sárgarépalé (1) (1) spárga (1) sütőtök (1) szacharóz (1) száraz hüvelyes (1) szénhidrát (1) szénhidrát csökkentett kenyér (1) Szentkirályi (1) szilveszter (1) táplálkozás (10) tápláltsági állapot (1) tarte aux pommes (1) tavasz (2) tavaszi saláta (1) tej és tejtermékek (1) telített zsírsav (1) téli gyümölcsök (1) téli zöldségek (1) teljeskiőrlésű (1) testzsírszázalék (1) transz-zsírsav (1) turmix (1) újév (2) vaj (1) változatosság (1) vöröslecse (1) Vöslauer (1) zöldség-mártogatós (1) zöldséglé (2) zsiradék (1) zsiradékok (1) zsírszegény (1) Címkefelhő

Szerzők

Farkas Tünde

tundi_farkas@hotmail.com

Bánki Szilvia

banki.szilvi@gmail.com

2013.01.25. 10:05 Tünde, dietetikus

Táplálkozási alapfogalmak 1.

Mindenkinek vannak fogalmai a helyes táplálkozásról, de néhány alapfogalmat nem árt tisztázni.

Kalória:A tápanyagok emésztése során felszabaduló energia mértékegysége, a rövidítése kcal (kilókalória). A napi energia bevitel a tápanyagokból felszabaduló kalóriamennyiségben mérhető. Energiát adó tápanyagok a fehérje, a szénhidrát, a zsír és az alkohol. Kalóriatartalmuk: 1 g fehérje 4,1 kcal, 1 g szénhidrát 4,1 kcal, 1 g zsír 9,3 kcal és 1 g alkohol 7,1 kcal. Energiát nem adó tápanyagok: élelmi rost, vitaminok, ásványi anyagok.

Alapanyagcsere: energiamennyiség, melyet a szervezet akkor is felhasznál az életfunkciókhoz (pl: légzés, emésztés) ha az egyén nyugalomban van. A nyugalmi anyagcsere függ a testsúlytól, életkortól és nemtől, de minimum 1000-1200 kcal. Ennél kevesebb energiát bevinni semmilyen diéta keretében nem ajánlott.

Napi ajánlott energia bevitel:  normális tápláltsági állapotú egyénnek, aki nem szeretne veszíteni testsúlyából napi 40-45kcal/testtömegkilogramm  energiát kell táplálékkal elfogyasztania. Ez egy 60kg-s ember esetében 2400-2700kcal, egy 80 kg-s ember esetében pedig 3200-3600kcal. Ez az energia beviteli ajánlás feltétezi, hogy normál tápláltsági állapot mellé optimális mértékű fizikai aktivitás is társul.

Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ): csak iránymutatásként szerepel az élelmiszerek címkéin, hiszen azok az Európai Unió élelmiszeripari konföderációja (CIAA) által ajánlott értékek felnőttek számára (nőkre vonatkoztatva). Eszerint a teljes napi energia és tápanyagigényünk:


Energia

2000 kcal

Fehérje

50 g

Szénhidrát

270 g

Cukrok

90 g

Zsír

70 g

Telített zsírsav

20 g

Élelmi rost:

25 g

Nátrium (só)

2,4 g (6g)


Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás dietetikus kalória alapanyagcsere INBÉ


A bejegyzés trackback címe:

https://koktelparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr355002949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása