A tél közeledtével a zöldségpultokról eltűnnek az olcsó, zamatos zöldségek, és felváltják őket jóval drágább melegházi társaik. Ekkor nagy érték a cékla, ami megfelelő tárolás mellett ilyenkor is friss, és meglehetősen olcsó vitaminforrás.
Pár éve rászoktam, hogy télen céklalevet iszom, meglepő de víztartalma meghaladja a 90%-ot. Sokan nem akarták elhinni, hogy a céklalevet lehet finom üdítőként is elkészíteni, pedig csak annyi a trükk, hogy nem sósan fogyasztom, hanem gyümölcsökkel együtt préselem a céklalevet, ami így édeskés lesz. Nem kell hozzá se cukor se méz!
Az elkészítéséhez gyümölcscentrifugát szoktam használni, 1 céklához 1 banánt préselek ki, emellé pedig mehet mandarin, kiwi, alma, narancs vagy akár sárgarépa is, attól függően, hogy kinek mi ízlik. (Grapefruit a tapasztalatok szerint nem finom a céklalével.) A cékla nagyon erős színű, és bizony fog is, ezért már a pucolásánál vigyázzunk, ha valamit összekentünk, azonnal takarítsuk le, és a gyümölcscentrifugát is minél előbb mossuk el, később nehéz lesz lemosni a vöröseslilás foltokat. Arról se feledkezzünk meg, hogy a gyümölcs és zöldségleveknek is van kalóriatartalmuk, ezért ezeket tízórai vagy uzsonnaként fogyasszuk.
Számos pozitív hatást tulajdonítunk a céklának, vérképző, daganatellenes (utóbbit magas antioxidáns tartalma miatt), a legújabb kutatási eredmények alapján pedig fogyasztása a vérnyomás csökkentésén keresztül a szív-érrendszerre is jó hatással lehet, illetve sportolóknál állóképesség növelő hatásúnak találták.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.