Friss topikok

  • Neonknight: Citromlé nem kell bele? Az igazi majonéz a citromlének köszönhetően nem romlik meg, az akadályozza... (2017.08.10. 16:56) Hamis majonéz
  • Tünde, dietetikus: Éppen ezért mondtam, hogy interneten bárki azt ír, amit akar. Ha nem maradna hasznosítható tápérté... (2013.05.16. 11:52) Spárga párolva
  • Tünde, dietetikus: @DSL: Ez nem tévedés. A rágással valóban könnyebben emészthetővé tesszük az ételeket, ez a funkció... (2013.02.01. 22:44) A szénhidrátokról

Koktélparadicsom

Dietetikusként azért hoztuk létre ezt a blogot, hogy egyszerű praktikákkal csempésszük be az egészséges tálplálkozást a mindennapi életbe. Tünde és Szilvi

Like

Dietetikai tanácsadás

Címkék

adventi koszorú (1) ajándék (1) alapanyagcsere (1) állati zsír (1) almalekvár (1) antioxidáns (1) Apenta (1) ásványvíz (1) aszalt gyümölcsök (1) banán (1) BIA (1) bioelektromos impedancia analízis (1) BMI (1) bulgur (1) cékla (1) céklalé (1) chutney (1) citrus félék (1) cseréld egészségesebbre (4) csirke (1) csokimikulás (1) cukor (3) cukorbetegség (1) derék-csípő arány (1) dietetikus (10) egészséges táplálkozás (1) egészséges táplálkozás 12 pontja (1) egyszerű cukrok (1) eper (1) földimogyoró (1) Fonyódi (1) francia almatorta (1) fruktóz (2) gabona (1) glikémiás index (1) glükóz (1) gránátalma (2) gyömbér (1) gyömbéres sütőtökkrémleves (1) gyümölcscentirfuga (1) gyümölcscentrifuga (2) gyümölcsleves (1) halászlé (1) hamis majonéz (2) haskörfogat (1) húsvét (1) INBÉ (1) indiai (1) ízesített ásványvíz (1) Jana (1) Julia Child (1) kalcium (1) kalória (2) karácsony (3) kérdések&válaszok (1) ketoacidózis (1) ketogén diéta (1) koleszterin (2) komplex szénhidrát (1) köret (1) Kristályvíz (1) lencse (2) leves (1) linzer (1) majonéz (1) margarin (1) mártogatós (1) menta (1) méz (1) méz olajosmagvakkal (1) mikulás (1) módosított Brocca index (1) nádcukor (1) növényi olaj (1) padlizsán (1) padlizsános bulgur (1) párolóbetét (1) rák (1) recept (14) rénszarvasos fahéjas linzer (1) répacukor (1) rizs (1) római kömény (1) rost (1) saláta (3) salátaöntet (1) sárgadinnye (1) sárgadinnye leves (1) sárgarépa (1) sárgarépalé (1) (1) spárga (1) sütőtök (1) szacharóz (1) száraz hüvelyes (1) szénhidrát (1) szénhidrát csökkentett kenyér (1) Szentkirályi (1) szilveszter (1) táplálkozás (10) tápláltsági állapot (1) tarte aux pommes (1) tavasz (2) tavaszi saláta (1) tej és tejtermékek (1) telített zsírsav (1) téli gyümölcsök (1) téli zöldségek (1) teljeskiőrlésű (1) testzsírszázalék (1) transz-zsírsav (1) turmix (1) újév (2) vaj (1) változatosság (1) vöröslecse (1) Vöslauer (1) zöldség-mártogatós (1) zöldséglé (2) zsiradék (1) zsiradékok (1) zsírszegény (1) Címkefelhő

Szerzők

Farkas Tünde

tundi_farkas@hotmail.com

Bánki Szilvia

banki.szilvi@gmail.com

2012.12.27. 13:20 Tünde, dietetikus

Céklalé

A tél közeledtével a zöldségpultokról eltűnnek az olcsó, zamatos zöldségek, és felváltják őket jóval drágább melegházi társaik. Ekkor nagy érték a cékla, ami megfelelő tárolás mellett ilyenkor is friss, és meglehetősen olcsó vitaminforrás.

Pár éve rászoktam, hogy télen céklalevet iszom, meglepő de víztartalma meghaladja a 90%-ot. Sokan nem akarták elhinni, hogy a céklalevet lehet finom üdítőként is elkészíteni, pedig csak annyi a trükk, hogy nem sósan fogyasztom, hanem gyümölcsökkel együtt préselem a céklalevet, ami így édeskés lesz. Nem kell hozzá se cukor se méz!

Az elkészítéséhez gyümölcscentrifugát szoktam használni, 1 céklához 1 banánt préselek ki, emellé pedig mehet mandarin, kiwi, alma, narancs vagy akár sárgarépa is, attól függően, hogy kinek mi ízlik. (Grapefruit a tapasztalatok szerint nem finom a céklalével.) A cékla nagyon erős színű, és bizony fog is, ezért már a pucolásánál vigyázzunk, ha valamit összekentünk, azonnal takarítsuk le, és a gyümölcscentrifugát is minél előbb mossuk el, később nehéz lesz lemosni a vöröseslilás foltokat. Arról se feledkezzünk meg, hogy a gyümölcs és zöldségleveknek is van kalóriatartalmuk, ezért ezeket tízórai vagy uzsonnaként fogyasszuk.

Számos pozitív hatást tulajdonítunk a céklának, vérképző, daganatellenes (utóbbit magas antioxidáns tartalma miatt), a legújabb kutatási eredmények alapján pedig fogyasztása a vérnyomás csökkentésén keresztül  a szív-érrendszerre is jó hatással lehet, illetve sportolóknál állóképesség növelő hatásúnak találták. 

Szólj hozzá!

Címkék: recept antioxidáns cékla zöldséglé gyümölcscentrifuga céklalé


A bejegyzés trackback címe:

https://koktelparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr154983336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása