Friss topikok

  • Neonknight: Citromlé nem kell bele? Az igazi majonéz a citromlének köszönhetően nem romlik meg, az akadályozza... (2017.08.10. 16:56) Hamis majonéz
  • Tünde, dietetikus: Éppen ezért mondtam, hogy interneten bárki azt ír, amit akar. Ha nem maradna hasznosítható tápérté... (2013.05.16. 11:52) Spárga párolva
  • Tünde, dietetikus: @DSL: Ez nem tévedés. A rágással valóban könnyebben emészthetővé tesszük az ételeket, ez a funkció... (2013.02.01. 22:44) A szénhidrátokról

Koktélparadicsom

Dietetikusként azért hoztuk létre ezt a blogot, hogy egyszerű praktikákkal csempésszük be az egészséges tálplálkozást a mindennapi életbe. Tünde és Szilvi

Like

Dietetikai tanácsadás

Címkék

adventi koszorú (1) ajándék (1) alapanyagcsere (1) állati zsír (1) almalekvár (1) antioxidáns (1) Apenta (1) ásványvíz (1) aszalt gyümölcsök (1) banán (1) BIA (1) bioelektromos impedancia analízis (1) BMI (1) bulgur (1) cékla (1) céklalé (1) chutney (1) citrus félék (1) cseréld egészségesebbre (4) csirke (1) csokimikulás (1) cukor (3) cukorbetegség (1) derék-csípő arány (1) dietetikus (10) egészséges táplálkozás (1) egészséges táplálkozás 12 pontja (1) egyszerű cukrok (1) eper (1) földimogyoró (1) Fonyódi (1) francia almatorta (1) fruktóz (2) gabona (1) glikémiás index (1) glükóz (1) gránátalma (2) gyömbér (1) gyömbéres sütőtökkrémleves (1) gyümölcscentirfuga (1) gyümölcscentrifuga (2) gyümölcsleves (1) halászlé (1) hamis majonéz (2) haskörfogat (1) húsvét (1) INBÉ (1) indiai (1) ízesített ásványvíz (1) Jana (1) Julia Child (1) kalcium (1) kalória (2) karácsony (3) kérdések&válaszok (1) ketoacidózis (1) ketogén diéta (1) koleszterin (2) komplex szénhidrát (1) köret (1) Kristályvíz (1) lencse (2) leves (1) linzer (1) majonéz (1) margarin (1) mártogatós (1) menta (1) méz (1) méz olajosmagvakkal (1) mikulás (1) módosított Brocca index (1) nádcukor (1) növényi olaj (1) padlizsán (1) padlizsános bulgur (1) párolóbetét (1) rák (1) recept (14) rénszarvasos fahéjas linzer (1) répacukor (1) rizs (1) római kömény (1) rost (1) saláta (3) salátaöntet (1) sárgadinnye (1) sárgadinnye leves (1) sárgarépa (1) sárgarépalé (1) (1) spárga (1) sütőtök (1) szacharóz (1) száraz hüvelyes (1) szénhidrát (1) szénhidrát csökkentett kenyér (1) Szentkirályi (1) szilveszter (1) táplálkozás (10) tápláltsági állapot (1) tarte aux pommes (1) tavasz (2) tavaszi saláta (1) tej és tejtermékek (1) telített zsírsav (1) téli gyümölcsök (1) téli zöldségek (1) teljeskiőrlésű (1) testzsírszázalék (1) transz-zsírsav (1) turmix (1) újév (2) vaj (1) változatosság (1) vöröslecse (1) Vöslauer (1) zöldség-mártogatós (1) zöldséglé (2) zsiradék (1) zsiradékok (1) zsírszegény (1) Címkefelhő

Szerzők

Farkas Tünde

tundi_farkas@hotmail.com

Bánki Szilvia

banki.szilvi@gmail.com

2013.01.04. 13:49 Szilvi, dietetikus

Pikáns basmati rizses lencse

A lencsét már az ősi egyiptomiak is előszeretettel fogyasztották, mert nem csak finom, de rengeteg értékes tápanyagot, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. A száraz hüvelyesek csoportjába tartozó lencse fehérje tartalma igen magas (25-28%), lényegében tartalmazza valamennyi, az emberi szervezet számára fontos aminosavat. Glikémiás indexe alacsony, lassan felszívódó szénhidrátforrása kedvező a cukorbetegek számára is. Kiváló folsav, B1, B2, B6 vitamin, kálium, cink és vas forrás. Purin tartalma viszont magas, ezért köszvényesek purinszegény diétájában nem ajánlott fogyasztani. Az egészséges emberek kiegyensúlyozott étrendjébe viszont ajánlott a havi 2-3 alkalommal való beillesztése, főzelék, leves, saláta vagy köret formájában.

Mivel a hagyomány úgy tartja, hogy újévkor a lencse fogyasztása szerencsét, gazdagságot hoz, szeretnék megosztani veletek egy finom Pikáns basmati rizses lencse receptet, amit nemrég kóstoltam.

 Hozzávalók:

  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • 20 dkg lencse
  • fél bögre basmati rizs (lehet sima rizsből is csinálni, de akkor "ragadósabb" lesz)
  • 5 g cukor
  • 1-2 db ecetes uborka
  • bors
  • 2 teáskanál mustár

LENCSE.JPG

Elkészítés:

  1. A lencsét előző este áztassuk be, hogy gyorsabban megfőjön.
  2. A lencsét és a rizst külön főzzük meg.
  3. A vöröshagymát felkockázzuk, és megpirítjuk olívaolajon.
  4. Erre tesszük a lencsét, majd felöntjük vízzel, és mintha főzeléket készítenénk belőle, elkezdjük főzni.
  5. A rizst is feltesszük főzni sós vízben.
  6. Ha a lencse kész, 2 teáskanál mustárral és egy kis fokhagymával ízesítjük. Nyugodtan elfőzhetjük a főzelék levét, a lényeg, hogy puha legyen a lencse.
  7. A rizst leszűrjük.
  8. A lencséhez kis láng fölött apránként hozzáadjuk a rizst. Szükség esetén tovább fűszerezzük, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott ecetes uborkát és a cukrot.
  9. Főételként vagy húsok mellé köretként egyaránt fogyaszthatjuk.

 Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

Címkék: lencse újév recept rizs


A bejegyzés trackback címe:

https://koktelparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr44997523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása