A lencsét már az ősi egyiptomiak is előszeretettel fogyasztották, mert nem csak finom, de rengeteg értékes tápanyagot, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. A száraz hüvelyesek csoportjába tartozó lencse fehérje tartalma igen magas (25-28%), lényegében tartalmazza valamennyi, az emberi szervezet számára fontos aminosavat. Glikémiás indexe alacsony, lassan felszívódó szénhidrátforrása kedvező a cukorbetegek számára is. Kiváló folsav, B1, B2, B6 vitamin, kálium, cink és vas forrás. Purin tartalma viszont magas, ezért köszvényesek purinszegény diétájában nem ajánlott fogyasztani. Az egészséges emberek kiegyensúlyozott étrendjébe viszont ajánlott a havi 2-3 alkalommal való beillesztése, főzelék, leves, saláta vagy köret formájában.
Mivel a hagyomány úgy tartja, hogy újévkor a lencse fogyasztása szerencsét, gazdagságot hoz, szeretnék megosztani veletek egy finom Pikáns basmati rizses lencse receptet, amit nemrég kóstoltam.
Hozzávalók:
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2 cikk fokhagyma
- 1 ek olívaolaj
- 20 dkg lencse
- fél bögre basmati rizs (lehet sima rizsből is csinálni, de akkor "ragadósabb" lesz)
- 5 g cukor
- 1-2 db ecetes uborka
- só
- bors
- 2 teáskanál mustár
Elkészítés:
- A lencsét előző este áztassuk be, hogy gyorsabban megfőjön.
- A lencsét és a rizst külön főzzük meg.
- A vöröshagymát felkockázzuk, és megpirítjuk olívaolajon.
- Erre tesszük a lencsét, majd felöntjük vízzel, és mintha főzeléket készítenénk belőle, elkezdjük főzni.
- A rizst is feltesszük főzni sós vízben.
- Ha a lencse kész, 2 teáskanál mustárral és egy kis fokhagymával ízesítjük. Nyugodtan elfőzhetjük a főzelék levét, a lényeg, hogy puha legyen a lencse.
- A rizst leszűrjük.
- A lencséhez kis láng fölött apránként hozzáadjuk a rizst. Szükség esetén tovább fűszerezzük, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott ecetes uborkát és a cukrot.
- Főételként vagy húsok mellé köretként egyaránt fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.