Újévkor hagyományosan mindenki lencsét főz, vagy főzne, hiszen nem mindenki szereti vagy emésztőrendszeri panaszok miatt nem fogyaszthatja a hagyományos lencsefőzeléket. Nekik lehet alternatíva a vörös lencse, amelyet a lencsefélék közül a legkönnyebben tudunk emészteni. A vörös lencsét hántoláskor megszabadítják a nehezen emészthető héjtól, így a rostanyag tartalma kevesebb lesz mint a teljes barna vagy zöld lencsének. A török konyha előszeretettel használja ezt a lencsét, és tradicionális levesük a mercimek corba is ebből készül.
Hozzávalók:
120g vörös lencse
1,2l víz
1 sárgarépa
1 közepes vöröshagyma
12g liszt
2 teáskanál só (!!)
40g vaj vagy margarin
1g paradicsompüré
Megjegyzések:
A recepten igyekeztem nem sokat változtatni, de dietetikusként a sómennyiséget le kellett feleznem, 1 teáskanálnyi is bőven elég a levesbe. A paradicsompüréből 1g-t nem akartam kimérni, egy kiskanálnyit raktam belőle. A recept a fűszereket nem említi, de menta nélkül számomra elképzelhetetlen ez a leves, a fűszerboltban pedig megtudtam, hogy római kömény nélkül a lencseleves, nem lencseleves, úgyhogy azt is tettem bele, és tényleg az adja meg azt az igazi aromáját.
Elkészítés:
A lencsét megmossuk, majd a vízzel lassú lángon fedő nélkül főzzük. A tetején képződő habot szűrővel leszedjük. Ezután sózzuk, és római köménnyel ízesítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a lereszelt sárgarépát, és lefedve 30 percig pároljuk. Utána kicsit hagyjuk hűlni, majd botmixerrel pépesítjük. A margarint vagy vajat egy kis edényben a főzőlapon felolvasztjuk, majd a liszttel aranyszínűre pirítjuk, és hozzáadjuk a paradicsompürét. Sűrítsük be vele a levest, és főzzük még 5 percig. Tálaláskor szórjuk meg szárított mentával és félbarna kenyeret vagy a törökök lapos kenyerét kínáljuk mellé.
A leves nagyon laktató, ezért második fogást ne tervezzünk utána! Jó étvágyat és gazdag új évet!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.