Friss topikok

  • Neonknight: Citromlé nem kell bele? Az igazi majonéz a citromlének köszönhetően nem romlik meg, az akadályozza... (2017.08.10. 16:56) Hamis majonéz
  • Tünde, dietetikus: Éppen ezért mondtam, hogy interneten bárki azt ír, amit akar. Ha nem maradna hasznosítható tápérté... (2013.05.16. 11:52) Spárga párolva
  • Tünde, dietetikus: @DSL: Ez nem tévedés. A rágással valóban könnyebben emészthetővé tesszük az ételeket, ez a funkció... (2013.02.01. 22:44) A szénhidrátokról

Koktélparadicsom

Dietetikusként azért hoztuk létre ezt a blogot, hogy egyszerű praktikákkal csempésszük be az egészséges tálplálkozást a mindennapi életbe. Tünde és Szilvi

Like

Dietetikai tanácsadás

Címkék

adventi koszorú (1) ajándék (1) alapanyagcsere (1) állati zsír (1) almalekvár (1) antioxidáns (1) Apenta (1) ásványvíz (1) aszalt gyümölcsök (1) banán (1) BIA (1) bioelektromos impedancia analízis (1) BMI (1) bulgur (1) cékla (1) céklalé (1) chutney (1) citrus félék (1) cseréld egészségesebbre (4) csirke (1) csokimikulás (1) cukor (3) cukorbetegség (1) derék-csípő arány (1) dietetikus (10) egészséges táplálkozás (1) egészséges táplálkozás 12 pontja (1) egyszerű cukrok (1) eper (1) földimogyoró (1) Fonyódi (1) francia almatorta (1) fruktóz (2) gabona (1) glikémiás index (1) glükóz (1) gránátalma (2) gyömbér (1) gyömbéres sütőtökkrémleves (1) gyümölcscentirfuga (1) gyümölcscentrifuga (2) gyümölcsleves (1) halászlé (1) hamis majonéz (2) haskörfogat (1) húsvét (1) INBÉ (1) indiai (1) ízesített ásványvíz (1) Jana (1) Julia Child (1) kalcium (1) kalória (2) karácsony (3) kérdések&válaszok (1) ketoacidózis (1) ketogén diéta (1) koleszterin (2) komplex szénhidrát (1) köret (1) Kristályvíz (1) lencse (2) leves (1) linzer (1) majonéz (1) margarin (1) mártogatós (1) menta (1) méz (1) méz olajosmagvakkal (1) mikulás (1) módosított Brocca index (1) nádcukor (1) növényi olaj (1) padlizsán (1) padlizsános bulgur (1) párolóbetét (1) rák (1) recept (14) rénszarvasos fahéjas linzer (1) répacukor (1) rizs (1) római kömény (1) rost (1) saláta (3) salátaöntet (1) sárgadinnye (1) sárgadinnye leves (1) sárgarépa (1) sárgarépalé (1) (1) spárga (1) sütőtök (1) szacharóz (1) száraz hüvelyes (1) szénhidrát (1) szénhidrát csökkentett kenyér (1) Szentkirályi (1) szilveszter (1) táplálkozás (10) tápláltsági állapot (1) tarte aux pommes (1) tavasz (2) tavaszi saláta (1) tej és tejtermékek (1) telített zsírsav (1) téli gyümölcsök (1) téli zöldségek (1) teljeskiőrlésű (1) testzsírszázalék (1) transz-zsírsav (1) turmix (1) újév (2) vaj (1) változatosság (1) vöröslecse (1) Vöslauer (1) zöldség-mártogatós (1) zöldséglé (2) zsiradék (1) zsiradékok (1) zsírszegény (1) Címkefelhő

Szerzők

Farkas Tünde

tundi_farkas@hotmail.com

Bánki Szilvia

banki.szilvi@gmail.com

2013.01.09. 14:00 Tünde, dietetikus

Török vörös lencse krémleves

Újévkor hagyományosan mindenki lencsét főz, vagy főzne, hiszen nem mindenki szereti vagy emésztőrendszeri panaszok miatt nem fogyaszthatja a hagyományos lencsefőzeléket. Nekik lehet alternatíva a vörös lencse, amelyet a lencsefélék közül a  legkönnyebben tudunk emészteni. A vörös lencsét hántoláskor megszabadítják a nehezen emészthető héjtól, így a rostanyag tartalma kevesebb lesz mint a teljes barna vagy zöld lencsének. A török konyha előszeretettel használja ezt a lencsét, és tradicionális levesük a mercimek corba is ebből készül. 

Hozzávalók:

120g vörös lencse

1,2l víz

1 sárgarépa

1 közepes vöröshagyma

12g liszt

2 teáskanál só (!!)

40g vaj vagy margarin

1g paradicsompüré

 

Megjegyzések:
 
A recepten igyekeztem nem sokat változtatni, de dietetikusként a sómennyiséget le kellett feleznem, 1 teáskanálnyi is bőven elég a levesbe. A paradicsompüréből 1g-t nem akartam kimérni, egy kiskanálnyit raktam belőle. A recept a fűszereket nem említi, de menta nélkül számomra elképzelhetetlen ez a leves, a fűszerboltban pedig megtudtam, hogy római kömény nélkül a lencseleves, nem lencseleves, úgyhogy azt is tettem bele, és tényleg az adja meg azt az igazi aromáját.
 
Elkészítés:
 
A lencsét megmossuk, majd a vízzel lassú lángon fedő nélkül főzzük. A tetején képződő habot szűrővel leszedjük. Ezután sózzuk, és római köménnyel ízesítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a lereszelt sárgarépát, és lefedve 30 percig pároljuk. Utána kicsit hagyjuk hűlni, majd botmixerrel pépesítjük. A margarint vagy vajat egy kis edényben a főzőlapon felolvasztjuk, majd a liszttel aranyszínűre pirítjuk, és hozzáadjuk a paradicsompürét. Sűrítsük be vele a levest, és főzzük még 5 percig. Tálaláskor szórjuk meg szárított mentával és félbarna kenyeret vagy a törökök lapos kenyerét kínáljuk mellé.
 
lencseleves.jpg
 
A leves nagyon laktató, ezért második fogást ne tervezzünk utána! Jó étvágyat és gazdag új évet! 

Szólj hozzá!

Címkék: lencse újév recept menta római kömény vöröslecse száraz hüvelyes


A bejegyzés trackback címe:

https://koktelparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr805002785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása